Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociolingvistika (KAJ / 4632)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJ / 4632 - Sociolingvistika, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematický obsah studijního předmětu v AJ: 1. Introduction; overview; the anthropological roots; 2. Classic approaches to the study of language in society; 3. Language and social groups; 4. Language and gender. 5. Language and power 6. English in GB: Dialects and accents; 7. English world-wide; 8. The Englishes in academia; 9. Pidgin and Creole languages; 10. Questionnaire design & field research methods; Varieties in language corpora; Statistical instruments for sociolinguistics; Quantitative data evaluation.

Získané způsobilosti

Prokazované znalosti a dovednosti:* studenti jsou schopni používat základní terminologii a seznámili se důkladně se základními přístupy používanými v sociolingvistice* v rovině teoretické znají vývoj, kterým tento obor pošel v posledních desetiletích* naučili se pracovat s daty, umí vytvořit vzorové dotazníky* jsou obeznámeni se základními výzkumnými metodami a nástroji využívanými v sociolingvistice, avšaksami neměli možnost ještě výzkumy provádět.* velkým přínosem je i schopnost číst základní sociologickou literaturu a dobrá orientace v oboru.

Literatura

Holmes, J. An introduction to sociolinguistics. Harlow: Longman, 2007. Wardhaugh, R. An introduction to sociolinguistics. Malden, Mass.: Blackwell, 2006. Downes, W. Language and society. Cambridge: Cambridge University Press, 1998. Romaine, S. Language in society: An introduction to sociolinguistics. Oxford: Oxford University Press, 2000.

Požadavky

Četba základní sociolingvistické literatury a diskuse v semináři.

Garant

Dr. Christoph Haase, Ph.D.