Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax anglického jazyka (KAJ / 6013)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJ / 6013 - Syntax anglického jazyka, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata:1.Základní pojmy: úrovně rozboru, jednotky větné stavby2.Struktury větné modality a typy promluvy3.Podmět4.Přísudek5.Předmět6.Doplněk7.Příslovečné určení8.Grafická znázornění větných struktur9.Souvětí10.Projekce11.Vztažné věty, příslovečné věty, podmínkové věty12.Aktuální větné členění a informační struktura13.Struktura textů

Získané způsobilosti

V analýzách textů jsou studenti schopni identifikovat typy vět, větné členy a jejich realizaci lingvistickými jednotkami, jakož i sémantické funkce větných členů. Vnímají vzájemné postavení větných členů v závislosti na záměru promluvy. U souvětí a vět složených jsou schopni určit syntaktické a sémantické vztahy mezi větami. Uvědomují si postavení jednotlivých vět v textu a z něho vyplývající aktuální členění. Na základě analýz autentických textů jsou pak schopni produkovat texty s adekvátní výstavbou vět i nadvětných celků. Studenti mají povědomí o analogiích i odlišnostech mezi syntaktickými strukturami českými a anglickými.

Literatura

Moravcsik, E.A. An introduction to syntax. Fundamentals of syntactic analysis. London, 2006. Adger, D. Core syntax. A minimalist approach. Oxford, 2003. Carnie, A. Syntax. A generative introduction. 2nd edition. Malden, 2007.

Požadavky

Student se orientuje v problematice oboru.

Garant

Dr. Christoph Haase, Ph.D.

Vyučující

Dr. Christoph Haase, Ph.D.