Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Školní drama + projekt (KAJ / 6020)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJ / 6020 - Školní drama + projekt, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hlavní témata:- Kořeny tvůrčí dramatiky- Proces a produkt- Hlavní úkoly a prvky procesu využívajíícího tvůrčí dramatiky- Cvičení a hry v praxi- Role učitelů a studentů v procesu využívání tvůrčí dramatiky- Struktura a organizace hodiny tvůrčího dramatu, její příprava a plánování- Role prostředí, podmínky pro výuku dramatu a orgnaizační záležitosti- Učitel angličtiny a vyučování dramatu na ZŠ (na nižším a vyšším stupni)Část praktická:- Úvod ? cviční na posílení koordinace skupiny a důvěry; využití; zahřívající cvičení- Tvořivá hra s využitím improvizace (využití těla /využití hlasu)- Vypravěčské techniky- Rozvíjení komunikativních dovedností (prostředniíctvím velkého množství činností,např. hraní rolí". Učitel v roli. Žáci v roli)- Vytváření dramatického účinku (pomocí intonace, přízvuku, rytmu, přestávek v řeči apod.)- Adaptace her pro využití ve třídě

Získané způsobilosti

Absolvováním tohoto předmětu získá student řadu znalostí a dovedností, které mu umožní připravitse na výuku anglického jazyka méně tradičním způsobem. Bude schopen- rozvíjet kreativitu a tvůrčí myšlení u svých studentů- posilovat a upevňovat samostatné učení žáků při skupinové práci- naučí rozvíjet dynamiku skupiny a kooperativní dovednosti žáků ve skupině- posilovat sebevědomí svých žáků volbou nových /aktivizujících strategiíSám se naučí řadu technik a metod práce využívaných v tvůrčí dramaticea uplatňovat získané dovednosti při rozvíjení motivace žáků ve výuce AJTyto znalosti a dovednosti mohou přispět ke zefektivnění výuky a k větší motivaci žáků.

Literatura

Malley,A., Duff, A. Drama Techniques in Language Learning. Cambridge, 1991. ISBN 978-0-521-60119-1.Morgan, N., Saxton J. Teaching Drama. A Mind of Many Wonders. Hutchinson Education, 1991. ISBN 1402048572.McCaslin. Children and Drama. New York, 1975. ISBN 0-679-30269-7.Morganová, M., Saxtonová, J. Vyučování dramatu. Hlava plná nápadů. Praha. Sdružení pro tvořivou dramatiku, 2001. ISBN 80-901660-2-4.

Požadavky

Požadavky pro získání kreditních bodů:Pravidelná návštěva seminářů (alespoň 75 %) s aktivní účastí na činnostech naplánovaných na každou vyučovací hodinuTýmová/skupinová práce:- vytváření dramatických situací, dialogů a scének, práce s loutkami, papírovými maskami apod. pro žáky různých věkových úrovní na ZŠ;- hraní před spolužáky - adaptace jedné delší pohádky/jednoho příběhu - hodnocení vzdělávacího materiálu a jeho náležitost a účinnostAktivity budou upřesněny po zahájení semestru podle typu a velikosti třídy.Na konci kurzu bude student vybaven velkým množstvím materiálu, který může použít ve své učitelské praxi či adaptovat ho pro potřeby svých žáků

Garant

PhDr. Anna KinovičováPhDr. Dana Sedlmajerová, CSc.

Vyučující

PhDr. Anna Kinovičová