Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gramatika angličtiny I (KAJ / 6077)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJ / 6077 - Gramatika angličtiny I, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata:1. Úvod: jednotky morfologie - slovní druhy, struktura frází2. Gramatické kategorie slovních druhů3. Podstatná jména: třídění, gramatické kategorie4. Zájmena: funkce, třídění, gramatické kategorieČíslovky: třídy, lexikální morfologie5. Přídavná jména: morfologické a sémantické třídy, gramatické rysy6. Příslovce: morfologické a sémantické třídy, gramatické rysy7. Předložky: morfologické a sémantické třídy, gramatické rysySpojky: morfologické a syntaktické třídy a jejich sémantika8. Slovesa: morfologické, strukturání, syntaktické a sémantické třídění9. Slovesa: gramatické kategorie způsobu a polarity10. Slovesa: gramatická kategorie času11. Slovesa: gramatická kategorie aspektu12. Slovesa: gramatická kategorie modality13. Slovesa: struktura slovesné fráze, gramatická kategorie slovesného rodu

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni provést morfologicko-strukturální analýzu textu: identifikovat slovní druhy včetně kontextově vázaného fenoménu konverze; rozlišovat gramatické kategorie a formy jejich vyjádření; uvědomovat si spojení jazykových forem s jejich významem. Na základě této analýzy jsou schopni sami produkovat texty, jejichž gramatická forma odpovídá obsahovému záměru. Jsou si vědomi typologické odlišnosti českého a anglického gramatického systému.

Literatura

Greenbaum&Quirk. A Student s Grammar of the English Language, Longman, 1990. Dirven, R. A User s Grammar of English, 1989. Carter,R&McCarthy,M. Cambridge Grammar of English.CUP, 2006. Collins, P.&Hollo, C. English Grammar - an Introduction, 2000. Dušková, L. Mluvnice angličtiny na pozadí češtiny. Praha, Academia, 1984.

Požadavky

- 80% účasti- aktivní účast na semináři podložená znalostí teorie (v souvislosti s tématy předmětu a okruhy ke státní závěrečné zkoušce týkající se morfologie, tj.1. podstatná jména - charakteristika slovního druhu; gramatické kategorie - číslo2. člen a další determinátory3. sloveso - časy4. rod a pád v anglickém jazyce5. slovesný vid a aspekt (průběhový; dokonavý/nedokonavý)6. idiomy - definice, příklady, morfologické aspekty7. zájmena8. přídavná jména a zájmena (stupňování)- schopnost sebe-reflexe- zápočtový test (témata probíraná na semináři)

Garant

Mgr. Iva Koutská

Vyučující

Mgr. Iva KoutskáMgr. Iva Koutská