Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Britská literatura I - do konce 18. st. (KAJ / 6110)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJ / 6110 - Britská literatura I - do konce 18. st., Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět Britská literatura 1 navazuje na předmět Úvod do literatury vyučovaný v prvním semestru studia a jeho cílem je podat stručný přehled vývoje anglické literatury, především však naučit studenty pracovat s primárními literárními texty. Přednášky seznamují studenty s klíčovými obdobími vývoje anglické literatury od počátků do konce 18. století. Práce v seminářích se opírá o vybrané texty a usiluje o pochopení nejvýznamnějších děl představitelů jednotlivých vývojových období od Beowulfa po románovou tvorbu Jany Austenové.Podrobný sylabus: viz anglický obsah předmětu, kde jsou podrobně rozepsány přednáškyi četba doporučená pro jednotlivé semináře.

Získané způsobilosti

Získané způsobilosti:- Student na konci semestru ? získá přehled o dějinách anglicky psané literatury a rozumí reprezentativním textům;? prohloubí si schopnost číst rozsáhlejší texty, upevňuje interpretační dovednosti;? dále rozšířil své jazykové dovednosti;? dokáže se kriticky vyjadřovat o rozsáhlejších celcích; ? uplatnil své kritické postřehy v písemné formě (literární eseji);? naučil se vést si čtenářský deník a vytvářet literární potrfolio;? seznámil se s náročnými texty ze starších období vývoje anglické literatury a umí rozpoznávat význam autorův myšlenkový záměr a použité výrazové prostředky; ? naučil se pracovat s texty investigativním způsobem (chápe učení se anglické literatuře jako ?exploration?? naučil se propojovat svět literatury a literární vědy se světem historie (s důrazem na nutnost tohoto propojení vzhledem k požadavkům státní závěrečné zkoušky pro BC studium).

Literatura

Abrams,H.M. The Norton anthology of English Literature (Rev. ed.). New York:W.W. Norton, 2006. Carter,R., McRae,J. The Routledge history of literature in English, Britain and Ireland. London: Routledge, 2002. Collie, J. , Slater S. Literature in the language classroom.CUP. Brooks, C., Warren R. P. /ed./. Understanding Poetry. Holt, Rinehart and Winston, New York. 1976.

Požadavky

Práce v seminářích:- 80% docházka do senminářů a aktivní účast na rozborech lierárních děl předepsaných pro dané období - četba textů uložených pro danou hodinu- během semestru je student povinen vypracovat pětistránkovou esej (esej je odevzdávána na konci semestru a po ladném vyhodnocení je studnetovi udělen zápočet). - zkouška na konci semestru probíhá ustní formou a pokrývá témata související s tvorbou probíraných autorů či literárních období;- předpokladem pro úspěšné složení zkoušky je dobrá znalost studovaných literárních textů

Garant

Mgr. Joel Cameron HeadPhDr. Dana Sedlmajerová, CSc.

Vyučující

PhDr. Dana Sedlmajerová, CSc.Mgr. Joel Cameron Head