Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Morfologie anglického jazyka (KAJ / 6114)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJ / 6114 - Morfologie anglického jazyka, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod: jednotky morfologie, gramatické kategorie, struktury frází2. Podstatná jména: třídění podstatných jmen, gramatické kategorie rodu a pádu3. Podstatná jména: gramatické kategorie determinace, počitatelnosti a čísla4. Zájmena: sémanticko-gramatické třídy a jejich funkce, gramatické kategorieČíslovky: třídy, lexikální morfologie5. Přídavná jména: morfologické a sémantické třídy, gramatické rysy6. Příslovce: morfologické a sémantické třídy, gramatické rysy7. Předložky: morfologické a sémantické třídy, gramatické rysySpojky: morfologické a syntaktické třídy a jejich sémantika8. Slovesa: morfologické, strukturání, syntaktické a sémantické třídění9. Slovesa: gramatické kategorie způsobu a polarity10. Slovesa: gramatická kategorie času11. Slovesa: gramatická kategorie aspektu12. Slovesa: gramatická kategorie modality13. Slovesa: gramatická kategorie rodu, struktura slovesné fráze

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni provést morfologicko-strukturální analýzu textu: identifikovat slovní druhy včetně kontextově vázaného fenoménu konverze; rozlišovat gramatické kategorie a formy jejich vyjádření; uvědomovat si spojení jazykových forem s jejich významem. Na základě této analýzy jsou schopni sami produkovat texty, jejichž gramatická forma odpovídá obsahovému záměru. Jsou si vědomi typologické odlišnosti českého a anglického gramatického systému.

Literatura

Leech, G. & Svartvik, J. A Communicative Grammar of English. Cambridge, Cambridge University Press, 1983. Quirk, R. et al. A Comprehensive Grammar of the English Language. London, Longman, 1985. Greenbaum, S. & Quirk, R. A Student s Grammar of the English Language. London, Longman, 1990. Downing, A. et al. A University Course in English Grammar. New York and London, Prentice Hall, 1992. Biber, D. et al. Grammar of Spoken and Written English. Harlow, Longman, Pearson Education, Ltd., 1999. Dušková, L. Mluvnice angličtiny na pozadí češtiny. Praha, Academia, 1984. Lewis, M. The English Verb. Hove, Language Teaching Publications, 1986.

Požadavky

Student prokazuje schopnost kritického uvažování tím, že samostaně pracuje na zadaných projektech, též je schopen spolupracovat a ovládá terminologii z předmětu, je schopen argumentace v předmětu a jeho problematice.

Garant

Dr. Christoph Haase, Ph.D.

Vyučující

Dr. Christoph Haase, Ph.D.Dr. Christoph Haase, Ph.D.