Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Britská literatura II- vyb.kap. z 19.st. (KAJ / 6117)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJ / 6117 - Britská literatura II- vyb.kap. z 19.st., Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tento literární modul je realizován prostřednictví série přednášek zahrnujícíchvybraná literární období a jejich představitele. Přednášky zahrnují též informace z oblastiekonomického, polit. a kulturního života v UK v 19. století.V seminářích pracují studenti s literárními ukázkami i z celými díly nejznámějšíchpředstavitelů Romantismu a Viktoriánské éry. Dvouhodinové semináře umožní studentůmpochopit lépe smysl literárního díla a umožní jim začít sytematičtěji rozvíjet i práci s kritickou literaturou. Písemná složka hodnocení kurzu zahrnuje jednak vypracování literární práce či projektu, jednak úspěšné zvládnutí alespoň dvou testů prokazujících, že student splňuje podmínky prozvládnutí dalšího modulu.Celé učivo je rozloženo do dvou rozsáhlejších celků a celkem do 14 hlavních témat. Podrobný sylabus naleznou studneti na webových stránkách katedry pod jménem vyučujícího.

Získané způsobilosti

Výstupy z učení v předmětu KAJ/6014:Na konci tohoto literárního modulu budou studenti schopni- umět prezentovat znalosti získané na přednáškách a seminářích a při tom prokazovat porozumění literatuře tohoto období;- přesněji zařadit jednotlivé autory do určitých období literárního vývoje, dále diskutovat o autorech a jejich dílech, jasně a stručně je hodnotit; a tak budou demonstrovat svou schopnost plynule a kriticky se vyjadřovat a dosahovat zlepšení svých komunikačních a prezentačních dovedností;- vzhledem k tomu, že okruhy témat závěrečné státní zkoušky vyžadují, aby studenti dokázali propojit témata literární s tématy předmětu kulturní studia, předpokládá se, že studenti budou schopni zařadit literární díla do určitých politických, ekonomických a kulturních souvislostí daného období;- srovnávat a hodnotit díla autorů různých vývojových období;- prokazovat obeznámenost s literární terminologií a také základními myšlenkami (popř. díly) literární kritiky; - v seminářích formulovat problémový úkol a vypracovat dle instrukcí literární práci /prokjekt; - užívat argumenty a opřít se o vhodnou kritickou literaturu;- pracovat v týmu 3-4 studentů; spolupracovat v týmu, přebírat různé role a společně s týmem spolužáků pracovat s cílem splnit zadané úkoly (a to jak ústní, tak i písemné) preparing a team project/presentation; - vedle získaných vědomostí a dovedností (zejm. interpretací a analýzou text literárních ¨ textů) prokazovat i schopnost pracovat vůrčím způsobem (využívat kreativity)

Literatura

Alexander, M. A History of English Literature. London Palgrave Macmillan, 2007. ISBN 0-2300-0723-6.CARTER, R. AND McRAE,J. History of Literature in English, Britain and Ireland. London. Routledge , 2001. ISBN 0-415-24318-1.

Požadavky

Požadavky na získání kreditů:- návštěva přednášek a seminářů; student je povinen aktivně se účastnit diskusí v seminářích,neměl by zameškat více než dva semináře- je dále povinen prokáza, že čte literaturu (primární texty a literárně kritickou literaturu) ukládanou na přednáškách a seminářích; prokazuje svou pravidelnou přípravu úspěsným složením 2-3 testů;- Student se zapojuje do třídních diskusí je připraven na témata literární i s nimu spojenou problematiku kulturních studií - v seminářích je nezbytnou podmínkou znalost témat pokrytých přednáškou (témata naleznete v ¨ ve složce Obsah)- domácí příprava zadaných textů a porozumění daným materiálům je dalším nezbytným požadavkem- student bude schopen napsat jednu literární esej v průběhu semestru a prezentovat výsledky své práce (práce investigativního charakteru) a /nebo bude výstupem projekt, jehož povaha bude více kreativní (podrobnosti budou vysvětleny v úvodním semináři) Půjde tedy hlavně o závěrečnou práci, jejíž výstupem bude projekt + jeho prezentace před třídou; Strategie použité v hodinách:: - diskuse využívající týmové a skupinové správe; učení založené na problémech; - reflektivní učení- učení založené na rozvoj myšlení vyššího řádu

Garant

Mgr. Joel Cameron HeadPhDr. Anna KinovičováPhDr. Dana Sedlmajerová, CSc.Mgr. Ondřej Skovajsa, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Anna KinovičováPhDr. Anna KinovičováMgr. Ondřej Skovajsa, Ph.D.