Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do českého jazyka - MŠk (KB1 / 0033)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KB1 / 0033 - Úvod do českého jazyka - MŠk, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Celková charakteristika češtiny. Její specifické rysy. Lingvistika a její disciplíny. Základní odborná literatura. Jazyk a řeč. Jazykové jednotky, jazykový systém a jeho struktura. Jazykové subsystémy (roviny) a jejich vztahy. Diachronie a synchronie.2. Psaná forma jazyka a pravopis. Mluvená forma jazyka a výslovnost.3. Český národní jazyk a jeho stratifikace sociální a regionální. Spisovný jazyk a jeho rozvrstvení. Nespisovné útvary národního jazyka a jejich vztahy k češtině spisovné.4. Jazykový úzus. Norma a kodifikace spisovného jazyka. Kodifikační příručky se zřetelem k lexikologii, ortografii a gramatice.5. Vývojové tendence současné češtiny. Jazyková kultura.

Získané způsobilosti

Student uplatní v praxi kodifikovanou normu současného spisovného jazyka ve všech jeho plánech.

Literatura

Hubáček, J. Český jazyk pro studující učitelství 1. st. ZŠ. Praha, 1991. Hubáček, J. - Jandová, E. - Svobodová, J. Čeština pro učitele. VADE MECUM, 1998. Hlavsa, Z. a kol. Pravidla českého pravopisu. Praha, Fortuna, 1999. Slovník spisovné češtiny. Praha, 2002.

Garant

doc. PaedDr. Jaromíra Šindelářová, CSc.