Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Liter. pro děti a mládež - PVČ KS mod. D (KB1 / 0047)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KB1 / 0047 - Liter. pro děti a mládež - PVČ KS mod. D, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 5. Úvod do studia disciplíny, specifičnost literatury pro děti a mládež. Periodizace vývoje literatury pro děti a mládež. Lidová slovesnost a dětský folklor. Pohádka lidová a pohádka moderní autorská. Poezie pro děti a mládež. Próza s dětským hrdinou. Próza s dívčí hrdinkou. Dobrodružná literatura. Literatura faktu a uměleckonaučná literatura pro děti a mládež. Literatura pro děti a mládež s handicapovaným hrdinou. Světová literatura pro děti a mládež v kontextu s naší literatury pro děti a mládež.Dětské časopisy, ilustrátoři dětských knih, filmová a animovaná tvorba pro děti a mládež.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v literatuře pro děti a mládež z pohledu jejího vývoje od doby NO do současnosti. Ovládá základní poznatky z teorie literatury, má přehled o významných autorech LDM a jejich dílech.

Literatura

nullSirovátka, O. Česká pohádka a pověst v lidové tradici a česká literatura. Praha, 1998. Holešovský, F. Čeští ilustrátoři v současné knize pro děti a mládež. Praha, 1989. Čeští spisovatelé literatury pro děti a mládež. Praha, 1984. Mocná, D., Peterka, J. a kol. Encyklopedie literárních žánrů. Praha, 2004. nullGebhartová, V. Literatura pro děti. Praha, 1989. Genčiová, M. Literatura pro děti a mládež. Praha, 1984. Janáčková, B. Literatura pro děti a mládež v datech. Ústí n. L., 2004. Urbanová, S. Meandry a metamorfózy dětské literatury. Olomouc 2004. Olomouc, 2003. Stejskal, V. Moderní česká literatura pro děti. Praha, 1962. Holešovský, F. Naše ilustrace pro děti. Praha, 1960. Janáčková, B. Přehled vývoje literatury pro děti a mládež. Ústí n. L., 1999. Janáčková, B. Soubor textů z literatury pro děti a mládež. Ústí n. L., 2005. Hutařová, I. Současní čeští ilustrátoři. Praha, 2004. Peterka, J. Teorie literatury pro učitele. Praha, 2001. Toman, J. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury. České Budějovice. České Budějovice, 1992. Čeňková, J., Sieglová, N. Dejmalová, K. Vývoj literatury pro děti a mládež a její žánrové struktury. Praha: Portál, 2006. Praha, Portál, 2006. Urbanová, S., Rossová, M. Žánry, osobnosti, díla. Ostrava, 2002.

Požadavky

aktivní účast na semináříchzpracování seminární práce

Garant

PhDr. Zdeněk Valenta, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Zdeněk Valenta, Ph.D.