Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura pro děti I. - MŠ (KB1 / 0055)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KB1 / 0055 - Literatura pro děti I. - MŠ, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia literatury pro děti, charakteristika předčtenářského období, vytváření vztahu dítěte ke knize. Obsah a forma knihy pro děti jako specifický faktor, dětský foklor.2. Periodizace české literatury pro děti, prehistorie, neintencionální literatura, rozvoj literatury pro děti od 2. poloviny 19. století do současnosti.3.- 14. Žánry literatury pro děti - pohádka lidová, pohádka autorská moderní.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v literatuře pro děti a mládež z pohledu jejího vývoje od doby NO do současnosti. Ovládá základní poznatky z teorie literatury, má přehled o významných autorech LDM a jejich dílech.

Literatura

nullSirovátka, O. Česká pohádka a pověst v lidové tradici a česká literatura. Praha, 1998. Holešovský, F. Čeští ilustrátoři v současné knize pro děti a mládež. Praha, 1989. Čeští spisovatelé literatury pro děti a mládež. Mocná, D., Peterka, J. a kol. Encyklopedie literárních žánrů. Praha, 2004. nullUrbanová, S. Historický vývoj žánrů literatury pro děti a mládež. Ostrava. 1990. Gebhartová, V. Literatura pro děti. Praha, 1989. Genčiová, M. Literatura pro děti a mládež. Praha, 1984. Janáčková, B. Literatura pro děti a mládež v datech. Ústí n. L., 2004. Urbanová, S. Meandry a metamorfózy dětské literatury. Olomouc 2004. Olomouc, 2003. Stejskal, V. Moderní česká literatura pro děti. Praha, 1962. Holešovský, F. Naše ilustrace pro děti. Praha, 1960. Janáčková, B. Přehled vývoje literatury pro děti a mládež. Ústí n. L., 1999. Janáčková, B. Soubor textů z literatury pro děti a mládež. Ústí n. L., 2005. Hutařová, I. Současní čeští ilustrátoři. Praha, 2004. Peterka, J. Teorie literatury pro učitele. Praha, 2001. Toman, J. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury. České Budějovice. České Budějovice, 1992. Čeňková, J., Sieglová, N. Dejmalová, K. Vývoj literatury pro děti a mládež a její žánrové struktury. Praha: Portál, 2006. Praha, Portál, 2006. Urbanová, S., Rossová, M. Žánry, osobnosti, díla. Ostrava, 2002.

Požadavky

aktivní účast na seminářích80 % docházkyzpracování seminární práce

Garant

Mgr. Jan Tlustý, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Tlustý, Ph.D.