Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Český jazyk IV - stylistika (KB1 / 6007)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KB1 / 6007 - Český jazyk IV - stylistika, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní stylistická literatura. Základní stylistické pojmy.2. Jazyk a komunikace. Styl a stylistika.3. Stylová diferenciace češtiny. Diferenciace a stratifikace národního jazyka.4. Slohotvorní činitelé. Stylistické aspekty výstavby textu. Slohové postupy a jejichmodifikace. Horizontální a vertikální členění textu.5. Funkční styly a jejich útvary.

Získané způsobilosti

Student dokáže analyzovat text z hlediska stylového a uplatnit stylistické poznatky ve vlastních projevech, přičemž si vytváří komplexní pohled na jazykový systém a jeho fungování v dané disciplíně.

Literatura

Daneš, Fr. a kol. Český jazyk na přelomu tisíciletí. Praha, Academia, 1997. Hubáček, J. Český jazyk pro učitele. Praha, SPN, 1996. Staněk, Vl. Jak psát správně čárky. Praha, Fortuna, 1995. Čechová, M. a kol. Současná česká stylistika. Praha, ISV, 2003. Hubáček, J. Učebnice stylistiky. Praha, SPN, 1987. Hrbáček, J. Nárys textové syntaxe spisovné češtiny. Praha. 1994. Mlacek, J. Sedmkrát o štýle a štylistike, Ružomberok, 2007. Kraus,J. - Hoffmannová, J. Písemnosti v našem životě. Kožmín, Z. Tvořivý sloh. Brno, 1985.

Požadavky

aktivní účast na seminářích80 % docházkystylistická analýzy textu - vystoupení na seminářitest ze stylistiky

Garant

doc. PaedDr. Jaromíra Šindelářová, CSc.

Vyučující

doc. PaedDr. Jaromíra Šindelářová, CSc.