Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika jazyka - 2.st. (KBO / 0034)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 0034 - Didaktika jazyka - 2.st., Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Celková charakteristika vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura. Jeho složky a jejich vzájemné vztahy - jejich integrace.2.Cíle a obsah vyučování češtině podle stupňů školy. Charakteristika RVP a ŠVP.3.Teorie jazykového vývoje osobnosti z hlediska vlivů různých faktorů (se zaměřením na příslušný stupeň školy).4.Komunikační a jazyková výchova z hlediska ontogenetického vývoje řeči žáka (se zřetelem k příslušnému stupni školy).5.-6. Proces vytváření vědomostí ve vyučování češtině - předpoklady osvojení jazykových kompetencí a performancí7.-8. Pojmy - termíny a poučky ve vyučování češtině: Některé aspekty tvorby a změn školské terminologie; stav současné jazykovědné terminologie, nosnost termínů z hlediska příslušného stupně školy. Místo definic a pouček ve výuce. Algoritmus.9.-12. Vybrané problémy z výuky různým jazykovědným disciplínám (zvláště morfologie, lexikologie, slovotvorba, syntax) a jejich řešení.13.-14. Metody a postupy práce oživující výuku a podporující kreativitu žáka.

Získané způsobilosti

Vyučovat češtině na 2. st. ZŠ.

Literatura

Čechová, M. - Styblík, V. Čeština a její vyučování. Praha. 1998. Čechová, M. Komunikační a slohová výchova. Praha. 1998. Kostečka, J. Do světa češtiny jinak. Praha. 1993. Časopis Český jazyk a literatura - vybrané studie. Učebnice a metodické příručky pro ZŠ a pro SŠ. Katalog požadavků pro společnou část státní maturitní zkoušky z ČJ. MŠMT. 2000. Svoboda, K. Didaktika českého jazyka a slohu. Praha. 1977. Svoboda, K. Didaktika českého jazyka a slohu. Praha. 1979. Hauser, P. a kol. Didaktika českého jazyka pro 2.stupeň. Brno. 1994. Čechová, M. - Daneš, F. - Dokulil, M. - Hausenblas, K. - Styblík, V. Komplexní jazykové rozbory. Praha. 1996. Šebesta, K. Od jazyka ke komunikaci. Praha. 1999. Rámcové vzdělávací programy. Učebnice a cvičebnice, metodické příručky.

Požadavky

Aktivní účast v hodinách cvičení,zpracování modelového hodnocení učebnice mateřštiny,jeden náslech,úspěšné absolvování závěrečného písemného testu, který koncipuje garant disciplíny.

Garant

Mgr. Vladimír Trpka