Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika literatury I - 2.st. (KBO / 0038)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 0038 - Didaktika literatury I - 2.st., Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek1. Osobnost učitele českého jazyka2. Rámcový vzdělávací plán a jeho aplikace do školních vzdělávacích plánů na 2. stupni ZŠ3. Příprava na hodinu literární výchovy, její struktura, motivace apod.3. Současné řady učebnic literární výchovy a metodika LV4. Současné čítanky a jejich odraz v hodinách literární výchovy5. Práce s prozaickým textem6. Práce s básnickým textem7. Hra jako motivační prvek v hodinách literární výchovy8. Literatura a komunikaceTémata seminářů1. Tvorba písemné přípravy na hodinu literární výchovy2. Práce s aktuálními učebnicemi, čítankami a metodikami (Alter, Prodos)3. Práce s aktuálními učebnicemi, čítankami a metodikami (SPN, Fortuna)4. Práce s učebnicemi řady Fraus5. Práce s epickými žánry (povídka, pohádka, pověst)6. Práce s lyrickými žánry (báseň, píseň)7. Práce s lyricko-epickými žánry8. Práce s encyklopediemi, odbornými příručkami a internetem v hodinách LV

Získané způsobilosti

Student/ka získá fundované informace o pojetí literární výchovy na 2. stupni ZŠ, zorientuje se ve vyučovacím procesu na všech jeho úrovních, získá základní informace o současných učebnicích, metodikách, čítankách. Naučí se pracovat s literárními žánry a literárním textem.

Literatura

Lederbuchová, L. Didaktická interpretace uměleckého textu jako metoda literární výchovy na občanské a střední škole I a II. PF ZU Plzeň. 1995. Červenka, M. Významová výstavba literárního díla. Brno. 1989. Holý, J. a kol. Český Parnas - vrcholy literatury. Praha. 1993. Jankovič, M. Dílo jako dění smyslu. Praha. 1992. Kožmín, Z. Interpretace básní. 1986. Haman, A. Literatura z pohledu čtenářů. Praha. 1991. Jankovič, M. Nesamozřejmost smyslu. Praha. 1991. Jakobson, R. Poetická funkce. Praha. 1995. Zeman, M. a kol. Průvodce po světové literární teorii. Praha. 1989. Zeman, M. a kol. Rozumět literatuře. Praha 1986. 2.vyd. 1989. Vlašín, Š. a kol. Slovník literární teorie. Praha. 1977. Všetička, F. Stavba básně. Olomouc. 1994. Kožmín, Z. Umění básně. Brno. 1990.

Požadavky

- aktivní práce v semináři- referát podpořený hand-outem- odevzdání dvou literárních příprav

Garant

doc. PaedDr. Ladislava Lederbuchová, CSc.

Vyučující

doc. PaedDr. Ladislava Lederbuchová, CSc.PhDr. Martin Fibiger, Ph.D.doc. PaedDr. Ladislava Lederbuchová, CSc.