Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVK- Komplexní jazykové rozbory (KBO / 0062)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 0062 - PVK- Komplexní jazykové rozbory, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Úvodní seminář. Organizace výuky. Seznámení s odbornou literaturou.2) Rozbory se zaměřením na fonetickou stránku, jazyka.3) Pravopis a jeho funkce. Principy pravopisu. Druhy pravopisu. Praktická pravopisná cvičeni.4) Rozbory se zaměřením na morfologickou stránku jazyka. Funkční tvarosloví, slovní druhy a gramatické kategorie .5) Rozbory se zaměřením na morfologickou stránku jazyka. Formální tvarosloví, tvarovásoustava jmen a sloves.6) Rozbory se zaměřením na tvoření slov. Slovotvorný rozbor. Způsoby tvoření nových slov.7) Rozbory se zaměřením na tvoření slov. Morfematický rozbor. Morfematická stavba slova.8) Rozbory se zaměřením na lexikální stránku jazyka. Slovní význam a jeho změny.Lexikálněsémantická a frazeologická cvičení.9) Rozbory se zaměřením na lexikální stránku jazyka. Přejímání slov z cizích jazyků.10) Rozbory se zaměřením na syntaktickou stránku jazyka. Věta jednoduchá, syntaktické vztahy a větné členy.11) Rozbory se zaměřením na syntaktickou stránku jazyka. Souvětí, vztahy mezi větami, věty hlavní a vedlejší.12) Styl rozebíraného komunikátu. Funkční styly. Slohotvorní činitelé.13) Základní pojmy stylistiky. Styl. Úzus, norma, kodifikace.14) Závěrečný test.

Získané způsobilosti

Komplexně analyzovat text z hlediska jazykového a stylového.

Literatura

Čechová, M a kol. Čeština - řeč a jazyk. ISV. 1996. Čechová, M. - Daneš, F. - Dokulil, M. - Hausenblas, K. - Styblík, V. Komplexní jazykové rozbory. Praha. 1996. sborníky z konference o slangu a argotu v Plzni. 1996. Čechová, M. Stylistika současné češtiny. ISV Praha. 1997.

Požadavky

zápočtový testaktivita na seminářích

Garant

doc. Mgr. Patrik Mitter, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Patrik Mitter, Ph.D.