Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax II - SŠ (KBO / 0143)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 0143 - Syntax II - SŠ, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Atribut z hlediska významového a formálního. Druhy atributu. Nominativ jmenovací. Atribut volný, atribut těsný, jejich vztah. Apoziční vztah. Vztah apozice k jiným syntaktickým vztahům. Apozice volná a těsná. Významová stránka apozice.2. Objekt: sémantická a gramatická charakteristika. Druhy objektu. Významová a formální stránka adverbiale. Klasifikace adverbiálních významů.3. Významová a formální charakteristika atributu verbálního. Místo atributu verbálního v systému větných členů.4. Souvětí: základní pojmosloví. Věta a souvětí. Gramatická a sémantická stránka souvětí. Hypotaxe, parataxe a jejich výrazové prostředky. Klasifikace souvětí.5. Souvětné struktury založené na zapojování větné propozice do jiné propozice. Klasifikace vět vedlejších. Věta složená.6. Souvětné struktury s propozicemi sémanticky závislými. Klasifikace sémantických vztahů. Souvětné struktury s propozicemi sémanticky nezávislými. Obsahový poměr mezi propozicemi vět spojených v souvětí / v textu7. Základní pojmy nadvětné skladby.8. Aktuální členění. Slovosled české věty.9. Tematické posloupnosti.10. Odchylky a zvláštnosti ve větné a souvětné stavbě.11. Parcelace a kompletace.12. Uvolněná a sevřená větná stavba.13. Aktuální téma.

Získané způsobilosti

Ucelený vhled do skladebního systému češtiny a jeho fungování.

Literatura

Časopisy: Naše řeč, Český jazyk a literatura, Slovo a slovesnost. Kol. Mluvnice češtiny 3. Skladba. Praha. 1997. Hrbáček, J. Nástin textové syntaxe spisovné češtiny. Praha. 1994. Šmilauer, V. Novočeská skladba. Praha. 1966. Grepl, M. - Karlík, P. Skladba češtiny. Olomouc. 1998. Grepl, M. - Karlík, P. Skladba spisovné češtiny. Praha. 1986. Daneš, F. Jazyk a text I a II. Praha. 1999. Mullerová, O. Mluvený text a jeho syntaktická stavba. Praha. 1994. Trávníček, F. Mluvnice spisovné češtiny II. Praha. 1951. Karlík, P. Studie o českém souvětí. Brno. 1995. Sgall, P. Úvod do syntaxe a sémantiky. Praha. 1986. Daneš, F. Věta a text. Praha. 1985. Daneš, F. - Hlavsa, Z. a kol. Větné vzorce v češtině. Praha. 1981. Kopečný, F. Základy české skladby. Praha. 1962. Sgall, P. - Hajičová, E. - Buráňová, E. Aktuální členění věty v češtině. Praha. 1980. Čechová, M. - Hrbáček, J. a kol. Čeština. Řeč a jazyk. Praha. 1995. Čechová, M. a kol. Komplexní jazykové rozbory. Praha. 1990. Novotný, J. a kol. Mluvnice češtiny pro střední školy. Praha. 1992. Novotný, J. Nástin syntaktického popisu češtiny (na základě valenční teorie). Ústí nad Labem. 1994. Kol. Příruční mluvnice češtiny. Praha. 1995. Novotný, J. Sbírka úkolů k rozboru souvětí. Praha. 1992. Grepl, M. - Karlík, P. Učte se s námi skladbě češtiny. Praha 1992, Olomouc. 2000. Zimová, L. Způsoby vyjadřování větných členů v textu. Ústí nad Labem. 1995.

Požadavky

Podmínky pro udělení zápočtu:1. Soustavná příprava na semináře.2. Dobrá úroveň vystoupení na seminářích.3. Seminární práce.4. Kontrolní testy.Podmínky k přihlášení se ke zkoušce:1. Zápočet ze Syntaxe I.2. Zápočet ze Syntaxe II.Tematické okruhy ke zkoušce1. Předmět skladby v minulosti a současnosti. Syntaktické výklady a jejich uspořádání.2. Základní odborná literatur. Věta a výpověď: vymezení a rozlišení pojmů. Větný ekvivalent. 3. Komunikativní funkce výpovědi a prostředky jejich vyjadřování.4. Subjektivně modální a emocionální postoje mluvčího a prostředky jejich vyjadřování. Vyjadřování modálních významů nutnosti, možnosti a záměru. 5. Věty kladné a záporné. Druhy záporu v češtině. Neutralizace záporu.6. Valenční teorie v syntaxi. Základní pojmosloví valenční syntaxe. Neverbální valence.7. Typy větných struktur podle valence. Klasifikace větných struktur podle valence.8. Větné struktury bezpodměté a podmětové. Věty jednočlenné a věty dvoučlenné. Větný ekvivalent. Jejich vzájemný vztah.9. Sémantická stránka větných struktur. Sémantická klasifikace slovesných predikátů.10. Větné typy deagentní a dekauzativní. Primární a sekundární diateze. Prostředky realizace sekundární diateze.11. Větný člen, skladební dvojice, syntaktický vztah. Realizace syntaktických vztahů. Skladební pojetí slovních druhů (primární a sekundární funkce slovních druhů). Způsoby vyjadřování syntaktických vztahů ve větě i mimo ni.12. Podmět a přísudek - jejich gramatická a sémantická charakteristika. Druhy subjektu a predikátu. Základní skladební dvojice. Věta dvojčlenná. 13. Přívlastek - jeho gramatická a sémantická charakteristika. Druhy přívlastku.14. Pojetí přístavku v novočeských skladbách a mluvnicích (od Novočeské skladby po současnost). Apoziční vztah mezi větnými členy (vztah k determinaci, predikaci) a větami. 15. Pojetí doplňku v novočeských skladbách a mluvnicích (od Novočeské skladby po současnost). Vztah doplňku a příslovečného určení, doplňku a přívlastku.16. Předmět a jeho gramatická a sémantická charakteristika. Druhy předmětu.17. Příslovečné určení - jeho gramatická a sémantická charakteristika. Druhy příslovečného určení. Vztah příslovečného určení a doplňku.18. Zvláštnosti a nepravidelnosti ve větné stavbě.19. Interpunkce ve větě jednoduché a v souvětí. 20. Slovosled české věty. Aktuální členění. Tematické posloupnosti v textu.21. Souvětí. Hypotaxe a parataxe, koordinace a subordinace, juxtapozice. Klasifikace souvětí.22. Souvětí souřadné a jeho klasifikace. Sémantická stránka souřadného souvětí. Souvětí souřadné a text.23. Souvětí podřadné. Kritéria třídění vedlejších vět. Druhy vedlejších vět. 24. Nadvětná skladba. Základní pojmy. Prostředky textové koherence.25. Prostředky sevřené větné stavby. Prostředky uvolněné větné stavby.

Garant

doc. PhDr. Ludmila Zimová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Ludmila Zimová, CSc.doc. PhDr. Ludmila Zimová, CSc.