Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj spisovného jazyka I - 2.st. (KBO / 0166)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 0166 - Vývoj spisovného jazyka I - 2.st., Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pilotní text: Proglas Konstantina jako ideový vzor kultivace jazyka1. Čechy a tradice slověnská (9.-13.století)2. Kosmas a prostonárodní čeština v tradici latinské3. Jazyk a jeho gramatika jako forma básnictví - Jazykový experiment Písně ostrovské4. Kronika Dalimilova - První názory na jazyk a jeho společenské funkce5. Klaret doby Karlova - První krůčky jazykovědy a jazykového úsilí evropeizačního6. Hus - reformátor jazykový. Náprava jazyka - cesta k nápravě společenské a duchovní7. Kritické úvahy nad stavem jazyka a jeho nápravou - Viktorin Kornel, Lactifer

Získané způsobilosti

Student se setkává se středověkými cestami ke spisovné češtině (800-1500) a jejími autory na základě jejich autentických textů. Takováto "rozmluva" s těmito autory mu ozřejmuje, že vědění vzniká vytvářením samostatného poznání, zároveň však, že čeština je tisíciletý artefakt, vytvářející kulturní prostředí, které je pro existenci člověka nezbytné, prostředí s takovými jedinečnými vlastnostmi češtiny, jako je její krása a vědomí odpovědnosti za ni.

Literatura

Marvan J. Cesty ke spisovné češtině. Prvních tisíc let. Ustí nad Labem, UJEP. 2006. Úseky z děl: Proglas, Kronika Kosmova, Dalimilova kronika, Slovníky Klaretovy, Husův Abecedář, Blahoslavova Gramatika česká, Komenského Didaktika, Rosův Thesaurus. Encyklopedický slovník češtiny. Praha. 2002. Ortová J. Kapitoly z kulturní ekologie. Praha. 1999. Nechutová, J.; Šlosar D., Večerka R. Čítanka ze slovanské jazykovědy českých zemí (9.-18.stol.), Brno. 1980. Kol. autorů (ed. J. Marvan). Spisovná čeština cestou necestou (800-1800). Studentský sborník. Ústí nad labem: UJEP. 2006. Šlosar D., Večerka R. Spisovný jazyk v dějinách české společnosti. Praha. 1979. Cuřín, F. Vývoj spisovné češtiny. Praha. 1985.

Požadavky

Aktivní účast v semináři, závěrečný test

Garant

prof. PhDr. Jiří Marvan, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Jiří Marvan, Ph.D.PhDr. Mira Marvanová, Ph.D.