Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět VK- Český národní korpus a korp. lingv. (KBO / 0224)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 0224 - VK- Český národní korpus a korp. lingv., Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Seznámení s korpusovou lingvistikou. Druhy korpusů. Principy sestavení elektronického jazykového korpusu. Prezentace ČNK a jeho dokumentaci.2. Představení korpusového manažeru a jeho nastavení. Ukázky úkolů.3. Základní terminologie a pojmy korpusového manažeru.4. Funkce "zobrazení" zdrojů, atributů, struktur, kontextu a rozsahu vyhledávaných jednotek.5. Způsoby uložení získané informace, její redukce nebo smazání.6. Způsoby třídění jazykového materiálu.7. Přístupy k statistickým funkcím korpusu - frekvenční distribuce, kolokace, rozložení.8. Práce s "pojmenovanými dotazy" a s "předlohami". Řešení cvičných úkolů.9. Grafické vytváření dotazů.10. Zadání seminární práce a ukázka jednotlivých postupů.11. Řešení komplexních úkolů konkrétních jazykových jevů z pravopisu, morfologie, lexikologie a tvoření slov, syntaxe aj.12. Aplikace ČNK ve škole při výuce češtiny. Řešení komplexních úkolů konkrétních jazykových jevů z pravopisu, morfologie, lexikologie a tvoření slov, syntaxe aj.13. Další elektronické zdroje jazyka a ukázka komputačních korpusů některých cizích jazyků.

Získané způsobilosti

Posluchač se stává aktivním uživatelem elektronické databáze Českého národního korpusu a je schopen s ním kompetentně pracovat, tj. získávat informaci a následně analyzovat různé jazykové a sociolingvistické jevy v češtině. Kurs představuje nezbytnou složku moderního vnímání češtiny každého češtináře a má rovněž uplatnění nejen při výzkumné práci, ale i při výuce hodin českého jazyka ve škole.

Literatura

Kocek J., Kopřivová M., Kučera K. (eds). Český národní korpus. Úvod a příručka uživatele. Praha: Ustav ČNK. 2000. Dokumentace a Manuál ČNK na www.ucnk.ff.cuni.cz. Čermák F., Blatná R. a kol. Jak využívat český národní korpus. Praha: Lidové noviny. 2005. Korpusy Synek a Litera. CD-ROM. Praha: UČNK. 2000. Karlík P. (ed.). Korpus jako zdroj dat o češtině. Brno: Masaryková univerzita. 2004. Korpusová lingvistika a čeština. [= Čeština doma a ve světě , 9, č. 1-2, 2001, Praha: ÚČNK. 2001. Šulc M.. Korpusová lingvistika. První vstup.Praha: Karolinum. 1999. Čermák F., Blatná R. (eds.). Korpusová lingvistika: Stav a modelové přístupy. Praha: Lidové noviny - ÚČNK. 2006.

Požadavky

1. Pravidelná docházka a aktivní účast na hodinách kurzu.2. Úspěšné vyřešení všech cvičných úkolů během jednotlivých hodin a zápis jejich výsledků. 3. Seminární práce v rozsahu 15 stran analyzující konkrétní jazykový jev.

Garant

PhDr. Mira Marvanová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mira Marvanová, Ph.D.