Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět VK- Bulharština I (KBO / 0234)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 0234 - VK- Bulharština I, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Bulharská azbuka, výslovnost jednotlivých grafémů, přízvuk. Osobní zájmena - základní tvar.2. Základní fonetická pravidla: vztah mezi přízvukem a redukcí některých samohlásek; výslovnost samohlásek na konci slabiky a na konci slova. Časování sloves "být" a "mít".3. Rozdíly mezi psanou a mluvenou podobou bulharštiny.4. Substantiva mužského rodu, tvoření plurálu, určitý a neurčitý člen. III. konjugace v prézentu.5. Substantiva ženského a středního rodu, tvoření plurálu a členy.6. Adjektiva - rod, číslo, člen. II. konjugace v prézentu.7. Základní číslovky. I. konjugace v prézentu.8. Zbytky pádů v bulharštině: tvary dativu a akuzativu osobních zájmen.9. Vokativ - mužský, ženský a střední rod.10. Tvoření složeného budoucího času.11. Prezentace a analýza samostatných překladů posluchačů.12. Zvratná slovesa a zvratná zájmena.13. Celkový přehled probraného materiálu.

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti úrovně A1 (s nástupem do úrovně A2) (podle klasifikace Společného evropského referenčního rámce pro výuku cizích jazyků), ovládá čtení, základy pravopisu, základní gramatické znalosti a umí konverzovat na určitá vybraná témata každodenního života.

Literatura

Kol. autorů. Bulharština pro cizince. Multimediální kurz bulharského jazyka. Sofia: Lettera Publ. 2006. Gladková H. Učebnice bulharštiny. Praha: Karolinum. 1996. www.slovo.bg. Rychlík J. Dějiny Bulharska. Nakl. Lidové noviny. Praha, 2000. Kufnerová Z. Stručná mluvnice bulharštiny. Academia. 1990. www.bnt.bg.

Požadavky

1. Pravidelná účast na seminářích a úspěšné absolvování průběžných testů. 2. Samostatná příprava jednostránkového překladu volně zvoleného textu a vlastního slovníku k němu. 3. Zápočtový test, skládající se z písemné a ústní části: diktát, jeho překlad a vybraná gramatická cvičení, rozhovor.

Garant

PhDr. Mira Marvanová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mira Marvanová, Ph.D.