Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia Čj I - Bc. (KBO / 0243)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 0243 - Úvod do studia Čj I - Bc., Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní informace o službách Univerzitní knihovny. ÚJČ AV (www), JS (přednášky, terminologie). ČNK. Základní odborná literatura.2. Celková charakteristika češtiny. Její specifické rysy. Lingvistika a její disciplíny.3. Jazyk a řeč. Jazykové jednotky, jazykový systém a jeho struktura. Jazykové subsystémy (roviny) a jejich vztahy. Diachronie a synchronie.4. Psaná forma jazyka a pravopis. Mluvená forma jazyka a výslovnost.5. Český národní jazyk a jeho stratifikace sociální a regionální. Spisovný jazyk a jeho rozvrstvení.6. Nespisovné útvary národního jazyka a jejich vztahy k češtině spisovné.7. Jazykový úzus. Norma a kodifikace spisovného jazyka. Kodifikační příručky se zřetelem k lexikologii, ortografii a gramatice.8. Vývojové tendence současné češtiny.9. Jazyková kultura.10. Původ češtiny. Počátky jejího vývoje.11. Periodizace vývoje češtiny.12. Vývoj lingvistické bohemistikyProgram seminářů1) Úvod do tematiky oboru. Seznámení s odbornou literaturou oboru.2) Národní jazyk a jeho útvary a poloútvary.3) Národní jazyk a jeho útvary a poloútvary.4) Norma, úzus a kodifikace.5) Jazyková typologie. Typ češtiny.6) Český pravopis a jeho problematika.Druhy pravopisu.7) Pravopisná cvičení.8) Úvod do českého tvarosloví.9) Úvod do české skladby.10) Úvod do české lexikologie.11) Úvod do české stylistiky.12) Všestranné jazykové rozbory.13) Všestranné jazykové rozbory.14) Závěrečný test, zhodnocení seminářů.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí základy filologické práce, získají studijní dovednosti v oblasti filologie a schopnost vyhledávat údaje ve studijní literatuře a kriticky je přijímat, získají i základní přehled o bohemistické odborné literatuře.

Literatura

Černý, J. Dějiny lingvistiky. Olomouc: Votobia, 2003. Hrbáček, J. Úvod do studia českého jazyka, Karolinum, Praha 1997. Kuba, L. Základní jazykovědné pojmy. PF Ústí nad Labem, 1986. Hubáček, J. Český jazyk pro studující učitelství 1. st. ZŠ. Praha, 1991. Hubáček, J. - Jandová, E. - Svobodová, J. Čeština pro učitele. VADE MECUM, 1998. Lotko, Edvard. Slovník lingvistických termínů pro filology. Olomouc: UPOL, 2003.

Požadavky

Úspěšné splnění průběžných testů se zaměřením na:1. Znalost pravidel českého pravopisu.2. Znalost jazykovědné terminologie.3. Všestranný jazykový rozbor.

Garant

doc. PhDr. Ludmila Zimová, CSc.

Vyučující

PhDr. Jiří Hasil, Ph.D.doc. PhDr. Ludmila Zimová, CSc.PhDr. Ilona Balkó, Ph.D.PhDr. Jiří Hasil, Ph.D.Mgr. Lenka Pexová