Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Starší česká literatura II - Bc. (KBO / 0276)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 0276 - Starší česká literatura II - Bc., Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Renesance a humanismus v Čechách a na Moravě od konce vlády Jiřího z Poděbrad do bitvy na Bílé hoře 1620.2. Vztah české renesanční a humanistické literatury k evropským humanistickým centrům.3. Otázka literární životnosti českého humanismu.4. - 5. Dílčí epochy české humanistické literatury, charakterizované hlavními osobnostmi, směry, hnutími, skupinami apod.6. - 7. Baroko jako pojem označující určité tendence v umění Starého a Novéhosvěta.8. Specifičnost literárního života v pobělohorských Čechách jako důsledekpolitických, sociálních a náboženských represí panovníka, porazivšího revoltující české nekatolické stavy. 9. Pobělohorská barokní literární Čechie v dílech domácích a exilových autorů.10. Historiografie, legendistika.11. Dílo B. Balbína. Poezie duchovní a světská.12. Kázání a mravněvýchovná četba.13. - 14. Próza zábavná. Knížky lidového čtení, tvorba pololidová a lidová.

Získané způsobilosti

Student se seznámí s dynamikou vývoje literatury, vytvoří si jasnou představu o chronologii, vazbách a souvislostech.Student si osvojí patřičný terminologický fond, je schopen jej prakticky využívat při samostatné interpretaci konkrétních literárních děl.

Literatura

Stehlíková, E. A co když je to divadlo. Praha. 1998. Dvorník, F. Byzantské misie u Slovanů. Mareš, F. V. Cyrilometodějská tradice a slavistika. Praha, 2000. Lehár, J., Stich, A., Janáčková, J., Holý, J. Česká literatura od počátku k dnešku, Praha. 1998. Hošna, J. Druhý život knížete Václava. Praha ISV 1997. Curtius, E. R. Evropská literatura a latinský středověk. Hošna, J. Kníže Václav v obrazu legend. Praha UK 1986. Lehár, J. Nejstarší česká epika. Praha. 1983. Dattrino, L. Patrologie. Praha KTF UK 1997. Večerka, R. Počátky slovanského spisovného jazyka. Praha. Chiara, A. L. Svatá Klára z Assisi. Praha, Alverna 1993. Polc, J. V. Světice Anežka Přemyslovna. Praha.

Požadavky

- aktivní účast- příprava vstupních referátů a textů k rozboru.

Garant

doc. PhDr. Josef Peřina, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Josef Peřina, CSc.