Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět VK- Rétorika občanských obřadů (KBO / 0415)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 0415 - VK- Rétorika občanských obřadů, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Charakteristika jednotlivých typů veřejných projevů (politický, slavnostní, smuteční apod.).2. Příprava na řečnické vystoupení s ohledem na funkci projevu.3. Analýza verbálních a nonverbálních prostředků ve veřejných projevech slavnostních, smutečních.4. Postup při přípravě projevu.5.- 6. Nácvik využívání vlastností hlasu v konkrétním druhu projevu.7-9. Analýza videoukázek (maturitní ples, promoce, svatba, smuteční řeč, novoroční projevy prezidenta apod.)10.- 13. Výcvik řečnických dovedností ? připravené projevy, jejich realizace před publikem.

Získané způsobilosti

student rozpoznává rozdíly řečového chování v různých veřejných mluvených projevech, je schopen volit verbální a neverbální prostředky odpovídající konkrétnímu druhu veřejného projevu, projev určený publiku je kultivovaný, dovede využít vlastnosti hlasu a neverbálních prostředků komunikace k působnosti mluveného projevu.

Literatura

Tödtmann, C., schlegel, G. Profesionální vystupování. Praha BIZBOOKS 2006. KRAUS, J. Rétorika a řečová kultura. Praha: Karolinum, 2004. Wieke, T. Rétorika v praxi. Rebo productions, 2005. JELÍNEK, M., ŠVANDOVÁ, B. a kol. Argumentace a umění komunikovat. Brno, 1999. Vybíral, Z. Psychologie lidské komunikace. Praha, 2000.

Požadavky

Docházka, písemná podoba připraveného svatebního (nebo smutečního) projevu, přednesení projevu před publikem

Garant

PhDr. Ilona Balkó, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Ilona Balkó, Ph.D.