Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy slavistiky (KBO / 4001)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 4001 - Základy slavistiky, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia disciplíny, cíle výukové a studijní, odborná literatura.2. Dějiny oboru; terminologie.3. Základní problémové okruhy vývoje indoevropštiny a praslovanštiny.4. Indoevropská jazyková rodina; ablaut.5. Diferenciace indoevropské jazykové rodiny; baltoslovanský jazykový areál.6. Slovanský prajazyk - praslovanština.7. Základní tendence ve vývoji praslovanštiny.8. Tzv. zákon otevřených slabik.9. Vznik nosovek, monoftongizace diftongů, protetické jevy.10. Tendence palatalizační - palatalizace velár.11. Změny hlásek před jotací, přehlásky samohlásek.12. Prozodické prostředky a jejich vývoj.13. Diferenciace slovanského prajazyka - fonologický a morfologický plán.14. Rozpad slovanské jazykové jednoty.

Získané způsobilosti

Student se umí bezproblémově pohybovat na poli nejstarších slovanských dějin (od indoevropského východiska až konce raného středověku - do vzniku češtiny a dalších slovanských národních jazyků; podat přehled dějin oboru; charakterizovat vznik Slovanů (etnogeneze a otázka tzv. pravlasti) a jejich další vývoj; podat souvislý přehled o vzniku a vývoji nejstaršího slovanského jazyka - praslovanštiny, popsat a analyzovat praslovanské jazykové rysy a jejich responze ve slovanských národních jazycích (zejm. v češtině). Pro svou obecně slovanskou povahu představují získané dovednosti nezbytný předpoklad ke studiu dalších disciplín (Historická mluvnice češtiny, Staroslověnština a Dialektologie). Student se dovede orientovat ve starší i soudobé slavistické odborné literatuře; pracovat s odbornou slavistickou produkcí (zejména filologicky orientovanou), pracovat s lexikografickými příručkami (např. slovníky); na základě lexikografických příruček analyzovat materiál i z pohledu etymologického, nacházet původně praslovanské jazykové jevy i v mladších slovanských jazycích (mj. ve staré češtině a českých nářečích a ve staroslověnštině); pracovat samostatně, pracovat pod vedením.

Literatura

Machek, V. Etymologický slovník jazyka českého. Nakladatelství Lidové noviny. Brno. 1997. HAVLOVÁ, E. (ed.). Etymologický slovník jazyka staroslověnského. Academia, Praha, 1989. Erhart A. Indoevropské jazyky. Praha: Academia. 1982. Večerka R. a kolektiv. K pramenům slov. Uvedení do etymologie. Praha. 2006. Večerka, R. Staroslověnština v kontextu slovanských jazyků. Olomouc - Praha, 2006. Lamprecht, A. Úvod do studia slovanských jazyků. Brno: Univerzita J. E. Purkyně, 1986. Breton R. Atlas jazyků světa: soužití v křehké rovnováze. Praha: Albatros. 2007. Karlík, P. - Nekula, M. Encyklopedický slovník češtiny. Praha: NLN, 2002. Price, Glanville a kol. Encyklopedie jazyků Evropy. Praha: Globatour, 2002. Večerka, R. Počátky slovanského spisovného jazyka. Praha. Horálek, K. Úvod do studia slovanských jazyků. Praha, 1962. Petr, J. Základy slavistiky. Praha, 1984. Večerka, R. Základy slovanské filologie a staroslověnštiny. Brno: FF MU, 2002.

Požadavky

docházka aktivita samostatný výstuptest

Garant

PhDr. František Čajka, Ph.D.