Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia ČJ (KBO / 4002)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 4002 - Úvod do studia ČJ, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní informace o službách Univerzitní knihovny http://knnihovna.ujep.cz/ . ÚJČ AV www.ujc.cas.cz Jazykovědné sdružení (JS). Český národní korpus (ČNK) http://ucnk.ff.cuni.cz/ .Základní odborná literatura. Lingvistická terminologie (slovníky).2. Lingvistika a její disciplíny. Celková charakteristika češtiny - 1. část.3. Celková charakteristika češtiny - 2. část. Její specifické rysy.4. Jazyk a řeč. Jazykové jednotky, jazykový systém a jeho struktura. Jazykové subsystémy (roviny) a jejich vztahy. Diachronie a synchronie.5. Psaná forma jazyka a pravopis Mluvená forma jazyka a výslovnost.6. Český národní jazyk a jeho stratifikace sociální a regionální. Spisovný jazyk a jeho rozvrstvení.7. Nespisovné útvary národního jazyka a jejich vztahy k češtině spisovné.8. Jazykový úzus. Norma a kodifikace spisovného jazyka. Kodifikační příručky se zřetelem k lexikologii, ortografii a gramatice.9. Jazyková kultura.10. Vývojové tendence současné češtiny.11. Periodizace vývoje češtiny.12. Vývoj lingvistické bohemistiky.13. - 14. Lingvistická bohemistika ve 20. století.

Získané způsobilosti

Student umí uvažovat o jazyce jako o strukturovaném a hierarchizovaném systému, užívat s porozuměním základních lingvistických termínů, přemýšlet o souvislostech mezi jazykovými jevy, uplatňovat základní postupy v analýze jazykových jednotek.

Literatura

Hůrková, J. Česká výslovnostní norma. Praha 1995. 1995. Daneš, Fr. a kol. Český jazyk na přelomu tisíciletí. Praha, Academia, 1997. Čechová, M. a kol. Čeština. Řeč a jazyk. ISV. Praha. 1996. Martinová, O., Brabcová, R. Malý slovník jazykovědných termínů. Praha: PF UK, 1998. kol. Pravidla českého pravopisu. Praha: Academia, 1993. kol. Příruční mluvnice češtiny, LN, 1998. Lotko, Edvard. Slovník lingvistických termínů pro filology. Olomouc: UPOL, 2003. kol. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha: Academia, 1994. Havránek, B., Jedlička, A. Stručná mluvnice češtiny. Praha: Fortuna, 1997. Černý, J. Úvod do studia jazyka. Olomoc: Rubico, 1998. Styblík, Vl., Čechová, M., Hauser, Př, Hošnová, E. Základní mluvnice českého jazyka. Praha: SPN, a. s., 2004. Karlík, P, Krčmová, M. (ed.). Jazyk a kultura vyjadřování. Praha: Jinan, 1996. Martincová O. (ed.). Nová slova v češtině. 1., 2., - Slovník neologizmů. Academia, Praha (série vychází od r. 1998). 1998.

Požadavky

docházka aktivita samostatný výstuptest

Garant

doc. PhDr. Ludmila Zimová, CSc.