Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax II (KBO / 4028)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 4028 - Syntax II, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Deagentní a dekauzativní větné typy. Věta jednočlenná. Všeobecnost a anonymnost činitele.2. Voluntativní modalita, její druhy a jejich vyjadřovací prostředky.3. Vyjadřování platnosti a neplatnosti obsahu výpovědi. Druhy záporu, jejich vyjadřování a fungování ve větě.4. Neverbální valence ve stavbě věty jednoduché a souvětí.5. Objekt z hlediska sémantického a gramatického. Druhy objektu ve vztahu k valenčně-intečnímu potenciálu VF a slovesného adjektiva a podle způsobu jejich realizace.6. Adverbiale z hlediska sémantického a gramatického. Klasifikace adverbiálních významů. Způsoby vyjadřování okolností ve větě. Vztah adverbiale a atributu verbálního.7. Atribut verbální z hlediska sémantického a gramatického. Místo atributu verbálního v systému větných členů.8. Atribut z hlediska sémantického a gramatického. Druhy atributu. Nominativ jmenovací. Atribut volný a atribut těsný, jejich funkce ve větě a textu.9. Apoziční vztah. Vztah apozice k predikaci a determinaci. Přístavek z hlediska sémantického a gramatického. Přístavek volný a těsný.10. Věta jednoduchá a souvětí. Základní pojmy souvětné stavby. Gramatická a sémantická stránka souvětí. Klasifikace souvětí s ohledem na jejich obsahovou, gramatickou a sémantickou stavbu.11. Souvětí souřadné a jeho gramatická a sémantická charakteristika (spojování propozic sémanticky nezávislých a sémanticky závislých). Významové odstíny základních významových poměrů mezi obsahy spojovaných vět. Prostředky jejich vyjadřování.12. Souvětí podřadné a jeho gramatická a sémantická charakteristika. Slovní a větná realizace větného členu, koordinace slova a věty v souvětí. Kritéria klasifikace vedlejších vět, druhy vedlejších vět.13. Aktuální téma I.14. Aktuální téma II.

Získané způsobilosti

Student umí popsat mluvnickou a sémantickou stránku větných členů, věty jednoduché a souvětí; uplatňovat interpunkční pravidla; hierarchizovat propoziční obsahy a adekvátně je jazykově vyjádřit; vyjadřovat týž propoziční obsah různými gramatickými strukturami a uvědomovat si gramatické souvislosti, shody a rozdíly; vyjadřovat se o skladebních jevech terminologicky správně a jasně; v řečové praxi registrovat méně obvyklé a neobvyklé syntaktické konstrukce a přemýšlet o nich; doporučit správné a vhodné řešení.

Literatura

Zimová, L. Cvičení a úkoly ze skladby. Ústí n.L., 2001. Zimová, L. Cvičné testové úkoly na adrese: http://comenius3.rentel.cz/kurzy/ztja/000/kurz.nsf?Open. Čechová, M. a kol. Čeština - řeč a jazyk. Praha: SPN, 2011. Kol. Mluvnice češtiny 3. Praha. Academia, 1986. Zimová, L. Obtížnější jevy syntaktické analýzy. Ústí nad Labem: UJEP, 2007. Kol. Příruční mluvnice češtiny. Praha: NLN, 1995. Grepl M., Karlík, P. Skladba češtiny. Olomouc: Votobia, 1998. Svozilová, N., Prouzová H., Jirsová A. Slovesa pro praxi. Valenční slovník. Praha: Academia, 1997. Daneš, F. Věta a text. Praha: Academia, 1985. Karlík, P., Krčmová, M. (eds). Jazyk a kultura vyjadřování. Brno: FF MU, 1998. Daneš, F. Jazyk a text I a II. Výbor z lingvistického díla F. Daneše. Praha: FF UK, 1999. Daneš, F. Kultura a struktura českého jazyka. Praha: Nakladatelství Karolinum, 2009.

Požadavky

docházka aktivita samostatný výstuptest

Garant

doc. PhDr. Ludmila Zimová, CSc.