Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazykové rozbory (KBO / 4036)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 4036 - Jazykové rozbory, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní seminář, seznámení s cílem předmětu a s odbornou literaturou. Organizace výuky.2. Co je komplexní jazykový rozbor. Přidělení referátů.3. Rozbor fonetické stránky textu, ortoepické zásady.4. Rozbor zaměřený na pravopis, principy a druhy pravopisu.5. Rozbor zaměřený na morfologii a syntax.6. Styl rozebíraného komunikátu.7. Komplexní rozbor textů administrativních, včetně právních, diplomatických apod.8. Komplexní rozbor textů publicistických.9. Komplexní rozbor textů epistolárních a uměleckých.10. Komplexní rozbor textů politických a oslavných.11. Komplexní rozbor textů odborných a učebních.12. Komplexní rozbor textů z elektronických médií (sms, e-mail, facebook).13. Zkušební test.14. Závěrečný seminář; zkušební test pro neúspěšné.

Získané způsobilosti

Student je schopen analyzovat text v jeho komplexnosti, uvědomuje si úlohu lingvistických rozborů ve výuce češtiny na jednotlivých stupních a typech škol. Dokáže vybrat text, který nabízí vhodné jazykové jevy ze všech jazykových rovin v přiměřené náročnosti.

Literatura

Čechová, M. a kol. Čeština - řeč a jazyk. Praha: SPN, 2011. Čechová, M. - Oliva, K.. Hrátky s češtinou. Praha: SPN, 1993. Čechová, M. a kol. Komplexní jazykové rozbory. Praha: SPN, 1996. Kořenský, J., Hoffmannová, J., Jaklová, A., Müllerová, O.:. Komplexní analýzy komunikačního procesu a textu. České Budějovice: JU, 1999. Styblík, Vl., Čechová, M. Mluvnická a slohová cvičení k Stručné mluvnici české. Praha: Fortuna, 1994. Čechová, M., Zimová, L., Moldanová, D., Buriánková, M., Novotný, V. Přijímací zkoušky na vysoké školy. Český jazyk a literatura. Praha: SPN, 2002.

Požadavky

docházka aktivita samostatný výstuptest

Garant

PhDr. Jiří Hasil, Ph.D.