Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyk v moderní české literatuře (KBO / 4051)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 4051 - Jazyk v moderní české literatuře, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní seminář, komplexní jazykový rozbor uměleckého textu na příkladu B. Hrabala.2. Zadání referátů, práce s textem Oty Pavla.3. Práce s textem J. Škvoreckého a M. Kundery.4. Práce s textem P. Kohouta a I. Klímy.5. Práce s textem M. Švandrlíka a J. Stránského.6. Práce s textem E. Kantůrkové a L. Procházkové.7. Práce s textem I. Douskové a P. Šabacha.8. Práce s textem J. Topola a H. Pawlovské.9. Volný seminář - text dle volby studentů.10. Volný seminář - text dle volby studentů.11. Volný seminář - text dle volby studentů.12. Volný seminář - text dle volby studentů.13. Závěrečný seminář - závěrečná beseda.14. Shrnutí. Udílení zápočtů.

Získané způsobilosti

Cílem semináře je upevnit jazykovědné znalosti studentů na materiálu konkrétních uměleckých textů, jejichž výběr bude zohledňovat zájmy studentů. V neposlední řadě dalším cílem semináře je metodicky vést studenty k práci s textem v jejich budoucí pedagogické praxi ve školách.

Literatura

Čechová, M. a kol. Čeština - řeč a jazyk. Praha: SPN, 2011. Čechová, M. a kol. Komplexní jazykové rozbory. Praha: SPN, 1996. Čechová, M. - Krčmová, M - Minářová, E. Současná stylistika. Praha: NLN, 2008. Jedlička, A. Základy české stylistiky. Praha: SPN, 1970. Kořenský, J. Člověk, řeč, poznání. Olomouc: UP, 2004. Daneš, F. Jazyk a text. I a II. Praha: FF UK, 1999. Kořenský, J. - Hoffmannová, J. - Jaklová, A - Müllerová, O. Komplexní analýza komunikačního procesu v textu.(České Budějovice. JU, 1987. Hrbáček, J. Nárys textové syntaxe spisovné češtiny. Praha:Trizonia, 1993. Hausenblas, K. Od tvaru k smyslu textu. Stylistické reflexe a interpretace. Praha: Karolinum, 1996.

Požadavky

docházka aktivita samostatný výstuptest

Garant

PhDr. Jiří Hasil, Ph.D.