Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do českého národního korpusu (KBO / 4056)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 4056 - Úvod do českého národního korpusu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Seznámení s korpusovou lingvistikou. Druhy dostupných korpusů. Principy sestavení elektronického jazykového korpusu. Prezentace ČNK a jeho dokumentace.2. Představení korpusového manažeru a jeho nastavení. Ukázky úkolů.3. Základní terminologie a pojmy korpusového manažeru. Cvičná zadání.4. Způsoby vyhledávání v korpusu. Grafické vytváření dotazů. Řešení cvičných úkolů.5. Funkce "zobrazení" zdrojů, atributů, struktur, kontextu a rozsahu vyhledávaných jednotek. Řešení cvičných úkolů.6. Způsoby uložení a exportu získané informace, její redukce a třídění. Řešení cvičných úkolů.7. Přístupy k statistickým funkcím korpusu - frekvenční distribuce, kolokace, rozložení. Řešení cvičných úkolů.8. Průzkum variant v synchronní a diachronní perspektivě pomocí aplikací SyD. Další aplikace korpusového výzkumů ČNK - KWords a Morfio. Řešení cvičných úkolů.9. Práce s "pojmenovanými dotazy" a s "předlohami". Řešení cvičných úkolů.10. Zadání seminární práce a demonstrace jednotlivých postupů při jejím řešení. Řešení analogických cvičných úkolů.11. Řešení komplexních korpusových úkolů některých konkrétních jazykových jevů z různých rovin výzkumu jazyka: pravopisu, morfologie, lexikologie, tvoření slov, syntaxe aj.12. Aplikace práce s ČNK ve škole při výuce češtiny. Řešení komplexních korpusových úkolů některých konkrétních jazykových jevů z pravopisu, morfologie, lexikologie a tvoření slov, syntaxe aj.13. Další elektronické databáze češtiny, paralelní korpus InterCorpa ukázka práce s komputačními korpusy některých cizích jazyků.14. Závěrečný seminář s hodnocením výuky.

Získané způsobilosti

Student se stává aktivním uživatelem elektronické databáze Českého národního korpusu a je schopen s ním kompetentně pracovat, tj. získávat informace a následně analyzovat různé jazykové a sociolingvistické jevy v češtině. Kurs představuje nezbytnou složku moderního vnímání češtiny každého češtináře a má rovněž uplatnění nejen při výzkumné práci, ale i při výuce hodin českého jazyka ve škole či při tvůrčí autorské, editorské a redaktorské práci s jazykem.

Literatura

Kocek, J. - Kopřivová, M. - Kučera, K. (eds). Český národní korpus. Úvod a příručka uživatele. Praha: FF UK - ÚČNK, 2000. Dokumentace a Manuál ČNK [dostupnénawww.korpus.cz nebo na www.ucnk.ff.cuni.cz]. Čermák, F. - Blatná, R. a kol. Jak využívat český národní korpus. Praha: NLN, 2005. Čermák, F. - Blatná, R. (eds.). Korpusová lingvistika: Stav a modelové přístupy. Praha: NLN - ÚČNK, 2006.

Požadavky

docházka aktivita samostatný výstuptest

Garant

PhDr. Mira Marvanová, Ph.D.