Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární komparatistika II (KBO / 4057)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 4057 - Literární komparatistika II, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní metodologická východiska komparatistického myšlení v současnosti (synopticko pulzační model, ne-linearita, limity pojmu "národní literatura" ad.)2. Utopické myšlení ve filozofii a literatuře. Dystopie v české literatuře, ve světové literatuře a ve filmu.3. Romantismus nebo romantično?4. Modernistické reprezentace vědomí v české a světové literatuře.5. Reprezentace vědomí v české a světové literatuře 20. stol.6. Holocaust v české a světové literatuře.7. Reflexe a sebereflexe v románu. Postmoderna v české a světové literatuře8. Závěrečný seminář, zkouškový test

Získané způsobilosti

Po absolvování semináře bude student schopen: orientovat se v základních metodách komparatistického myšlení; rozumět aktuálnímu stavu komparatistiky jako literárněvědné disciplíny, stejně tak jejímu vývoji; aplikovat metodologická východiska komparatistického myšlení při explikaci literárních jevů a rovněž při interpretaci konkrétních literárních děl (se zaměřením na českou literaturu); porozumět české literatuře v nadnárodních souvislostech a v rámci širšího kontextu dějin umění.

Literatura

Papoušek,V. a kol.:. Dějiny nové moderny. Praha: Academia, 2010. Pechar, J. Dvacáté století v zrcadle literatury. Praha: Filosofia, 1999. Tureček, D. (ed.). Národní literatura a komparatistika. Brno: Host, 2009. Svatoň, V. Román v souvislostech času. Úvahy o srovnávací literární vědě. Praha: Malvern, 2009. Corbineau-Hoffmannová, A. Úvod do komparatistiky. Praha: Akropolis, 2007.

Požadavky

docházka aktivita samostatný výstuptest

Garant

Mgr. Jan Tlustý, Ph.D.