Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fonetika a fonologie ČJ (KBO / 4062)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 4062 - Fonetika a fonologie ČJ, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Fonetika a fonologie a její vazby k dalších společenským i přírodním vědám.2. Terminologie.3. Vztah zvukové a grafické stránky jazyka.4. Zásady české fonetické transkripce.5. Produkce a percepce řeči.6. Akustické vlastnosti řeči.7. Podmínky porozumění řeči.8. Ortofonie českých samohlásek a souhlásek.9. Český vokalický a konsonantický systém.10. Hláskové změny v proudu řeči - ortoepické, neortoepické.11. Zvuková stavba souvislé řeči. Analýza proudu řeči, hodnocení.12. Ortoepie slov domácích a přejatých.13. Výslovnostní styly s ukázkami. Požadavky na výslovnost veřejného mluvčího.14. Analýza textu z hlediska jeho zvukové formy.

Získané způsobilosti

Student zná odbornou terminologii a je schopen popsat fonetickou stránku výpovědi, terminologicky správně fonetické jevy, analyzovat souvislou řeč na nižší zvukové jednotky na základě poslechu, umí objektivně hodnotit kvalitu zvukové stránky projevu z hlediska ortoepie, orientuje se v dynamice fonologického systému češtiny.

Literatura

Hůrková, J. Česká výslovnostní norma. Praha, 1991. Kavka, S. Fonetika a fonologie. Ostrava, 2005. Krčmová, M. Úvod do fonetiky a fonologie pro bohemisty. Praha Karolinum UK 2006. Zeman, J. Základy české ortoepie. Hradec Králové Gaudeamus 2008. Romportl, M., Honzák, F., Honzáková, M. Čteme je správně? Praha Academia 1981. Palková,Z. Fonetika a fonologie češtiny. 2.vyd. Praha. 1999. Strahl, Vl. Klíč k výslovnosti vlastních jmen. Praha Karolinum 2000. Hlavsa, Z. a kol. Pravidla českého pravopisu. Praha, Fortuna, 1999. Palková, Z. Stručná pravidla české ortoepie. Praha 1994. 1994. Frostová, J. - Vaniaková, M. Základy hlasové výchovy pro učitele. Brno 1995.

Požadavky

docházka aktivita samostatný výstuptest

Garant

PhDr. Ilona Balkó, Ph.D.