Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax II (KBO / 4078)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 4078 - Syntax II, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Deagentní a dekauzativní větné typy. Věta jednočlenná. Všeobecnost a anonymnost činitele.2. Voluntativní modalita, její druhy a jejich vyjadřovací prostředky.3. Vyjadřování platnosti a neplatnosti obsahu výpovědi. Druhy záporu, jejich vyjadřování a fungování ve větě.4. Neverbální valence ve stavbě věty jednoduché a souvětí.5. Objekt z hlediska sémantického a gramatického. Druhy objektu ve vztahu k valenčně-intečnímu potenciálu VF a slovesného adjektiva a podle způsobu jejich realizace.6. Adverbiale z hlediska sémantického a gramatického. Klasifikace adverbiálních významů. Způsoby vyjadřování okolností ve větě. Vztah adverbiale a atributu verbálního.7. Atribut verbální z hlediska sémantického a gramatického. Místo atributu verbálního v systému větných členů.8. Atribut z hlediska sémantického a gramatického. Druhy atributu. Nominativ jmenovací. Atribut volný a atribut těsný, jejich funkce ve větě a textu.9. Apoziční vztah. Vztah apozice k predikaci a determinaci. Přístavek z hlediska sémantického a gramatického. Přístavek volný a těsný.10. Věta jednoduchá a souvětí. Základní pojmy souvětné stavby. Gramatická a sémantická stránka souvětí. Klasifikace souvětí s ohledem na jejich obsahovou, gramatickou a sémantickou stavbu.11. Souvětí souřadné a jeho gramatická a sémantická charakteristika (spojování propozic sémanticky nezávislých a sémanticky závislých). Významové odstíny základních významových poměrů mezi obsahy spojovaných vět. Prostředky jejich vyjadřování.12. Souvětí podřadné a jeho gramatická a sémantická charakteristika. Slovní a větná realizace větného členu, koordinace slova a věty v souvětí. Kritéria klasifikace vedlejších vět, druhy vedlejších vět.13. Aktuální téma I.14. Aktuální téma II.

Získané způsobilosti

Student umí popsat mluvnickou a sémantickou stránku větných členů, věty jednoduché a souvětí; uplatňovat interpunkční pravidla; hierarchizovat propoziční obsahy a adekvátně je jazykově vyjádřit; vyjadřovat týž propoziční obsah různými gramatickými strukturami a uvědomovat si gramatické souvislosti, shody a rozdíly; vyjadřovat se o skladebních jevech terminologicky správně a jasně; v řečové praxi registrovat méně obvyklé a neobvyklé syntaktické konstrukce a přemýšlet o nich; doporučit správné a vhodné řešení.

Literatura

Zimová, L. Cvičení a úkoly ze skladby. Ústí n.L., 2001. Zimová, L. Cvičné testové úkoly na adrese: http://comenius3.rentel.cz/kurzy/ztja/000/kurz.nsf?Open. Čechová, M. a kol. Čeština - řeč a jazyk. Praha: SPN, 2011. Kol. Mluvnice češtiny 3. Praha. Academia, 1986. Zimová, L. Obtížnější jevy syntaktické analýzy. Ústí nad Labem: UJEP, 2007. Kol. Příruční mluvnice češtiny. Praha: NLN, 1995. Grepl M., Karlík, P. Skladba češtiny. Olomouc: Votobia, 1998. Svozilová, N., Prouzová H., Jirsová A. Slovesa pro praxi. Valenční slovník. Praha: Academia, 1997. Daneš, F. Věta a text. Praha: Academia, 1985. Karlík, P., Krčmová, M. (eds). Jazyk a kultura vyjadřování. Brno: FF MU, 1998. Daneš, F. Jazyk a text I a II. Výbor z lingvistického díla F. Daneše. Praha: FF UK, 1999. Daneš, F. Kultura a struktura českého jazyka. Praha: Nakladatelství Karolinum, 2009.

Požadavky

1. Soustavná příprava na všechny semináře.2. Aktivita na každém semináři.3. Úroveň příspěvků zpracovaných pro seminář.4. Úspěšné absolvování všech kontrolních testů. docházka

Garant

doc. PhDr. Ludmila Zimová, CSc.