Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z dějin spis. jazyka (KBO / 4133)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 4133 - Vybrané kapitoly z dějin spis. jazyka, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem "spisovný jazyk" (standard) a jeho předpísemná podoba - jazyk kulturní. Jeho stopy dnes.2. Christianizace a její etický paradox - vítaná nositelka nové kultury či ničitelka domácího etnoprostředí. Předslovanská fáze christianizace na českém území od doby Karlovy.3. Úloha slověnštiny v ochraně a utváření nového duchovního prostředí Slovanů - tradice česko-slověnská a její kontinuita (9.-13. stol.). Účast na budování lingvoempatie, soutěž s latinou a němčinou.4. Období václavsko-boleslavské (10. stol.) - čeština se přetváří z obecné slovanštiny v samostatný jazyk, jeho základní prvky.5. Stará čeština psaná, počátky, názory na její funkci (Dalimil), rozvoj písemnictví Glosy a jejich přechod do souvislého textu.6. Karel IV. a prvotní evropeizace češtiny - Klaretův slovník jako prostředek normalizační a kodifikační s platností dodnes, ráz celoslovanský. První překlady celé bible.7. Hus jako spolutvůrce normy, období husitské - obecná znalost bible, obohacení žánrů. Náboženská izolace Čech jako prostředek jejich rebohemizace.8. Vstup do novověku: Viktorin Kornel ze Všehrd a jeho vnímání lingvoestetiky, jeho účast na ekumenismu češtiny.9. Evropský kontext bible v domácím jazyce, její funkce evropeizační, dělná účast češtiny.10. Jednota bratrská, její role v celonárodní gramotnosti; Blahoslav, jeho mluvnice (včetně otázek lingvoetických) a Bible Kralická.11. Zákon na ochranu češtiny (1615) jeho rozměr společenský, kulturní a standardizační. Modernizace české společnosti předbíhá Evropu.12. Období pobělohorské: Komenského role, Rosa jako vědomý propagátor normy (a kodifikace); jezuitští vlastenci a jejich přínos.13. F. V. Pelcl a jeho vnímání lingvoekologie.14. J. Kolár jako básník a vědomý propagátor tisícileté kontinuity národního jazyka kulturního, vědomá formulace základních lingvoekologických pojmů.

Získané způsobilosti

Kurs je založen na autentickém prožitku posluchačů, který získají z přímého poznání autentických textů a jejich autorů, takovýto přístup nabízí bezprostřední svědectví o dobovém myšlení a chápání češtiny; právě díky takovémuto autentickému prožitku si posluchač vytváří svou vlastní představu o tomto předmětu a zároveň o vytvoření vlastního vědomostního prostředí, jakési "autosféry"; jako učitel bude pak moci takovouto zkušenost odevzdat i svým budoucím žákům a studentům.

Literatura

Marvan, J. Cesty ke spisovné češtině. Prvních tisíc let (800-1800). Ústí nad Labem: UJEP, 2006. Krajčovič, R. - Žigo, P. Príručka k dějinám spisovné slovenčiny. Bratislava: Veda, 1999. Šlosar, D. - Večerka, R. Spisovný jazyk v dějinách české společnosti. Praha: SPN, 1979. Havránek, B. Vývoj českého spisovného jazyka. Praha: SPN, 1979. Cuřín, F. Vývoj spisovné češtiny. Praha: SPN, 1985. Lehár, J. - Erich, A. (eds.). Česká literatura 2, Od počátků do raného obrození. Praha: Český spisovatel, 1997. Porák, J. Chrestomatie k vývoji českého jazyka (13.-18. století). Praha: SPN, 1979. Vašica, J. Literární památky epochy velkomoravské (863-885). Praha: Vyšehrad, 1996. Havránek, B. - Hrabák, J. (eds). Výbor z české literatury od počátků po dobu Husovu. Praha: Nakl. ČSAV, 1957.

Požadavky

docházka aktivita samostatný výstuptest

Garant

prof. PhDr. Jiří Marvan, Ph.D.