Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika literatury I (KBO / 4149)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 4149 - Didaktika literatury I, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Didaktika literatury jako speciální didaktika. Učitel literatury, učební knihy, dokumenty.2. Vyučovací hodina, její typy, struktura.3. Rozvržení učiva.4. Plánování učiva - příprava na vyučovací hodinu.5. Cíle vyučování literatuře.6. Přehled a obsah tematických celků.7. Motivace, její druhy, aktivizující metody.8. Možnosti interpretace narativního textu.9. Kritické myšlení: otázky k interpretaci textu.10. Práce s lyrickým textem.11. Komunikativní, čtenářské pojetí literární výchovy.12. Tvořivost a její výcvik prostřednictvím literární výchovy.13. Četba, její funkce, smysl. Čtenářské záznamy.14. Způsoby hodnocení a klasifikace.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu zná metodologické poznatky didaktiky literatury. Umí plánovat výuku, zpracovat přípravu na vyučovací hodinu, organizovat práci v hodinách literární výchovy, didaktizovat díla krásné literatury, je s to vést čte-náře od individuálního prožitku k poučené interpretaci uměleckého textu, ke čtenářství hloubavému, kritickému, pou-čenému, orientuje se v relevantních úředních dokumentech i v učebních knihách aktuálně používaných ve školách.

Literatura

Lederbuchová, L. Didaktická interpretace uměleckého textu jako metoda literární výchovy na občanské a střední škole I. Plzeň: ZČU, 1995. Lederbuchová, L. Didaktická interpretace uměleckého textu jako metoda literární výchovy na občanské a střední škole II. Plzeň: ZČU, 1997. Nezkusil, V. Nástin didaktiky literární výchovy. Praha: UK - PF, 2004. Peterka, J. Teorie literatury pro učitele. Praha: UK - PF, 2001. Slavík, J. Hodnocení v současné škole. Praha: Portál, 1999. Germušková, M. Literárny text v didaktickej komunikácii. Prešov: Fakulta humanitných a prírodných vied PU, 2003. Slavík, J. Umění zážitku, zážitek umění I. Praha: UK - PF, 2001. Slavík, J. Umění zážitku, zážitek umění II. Praha: UK - PF, 2004.

Požadavky

docházka aktivita samostatný výstuptest

Garant

PhDr. Martin Fibiger, Ph.D.