Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká literatura I (KBO / 4211)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 4211 - Česká literatura I, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Česká literatura, resp. literatura českých zemí2. Literatura české reformace3. Česká humanistická literatura4. Baroko jako východisko moderní literatury5. Klasicismus, či preromantismus6. Od klasicismu k romantismu7. Český romantismus a jeho specifika. Karel Hynek Mácha8. Počátky realismu v české literatuře. Němcová a Havlíček9. Generace májová. Jan Neruda10. Od májovců k ruchovsko-lumírovské generaci11. Lumírovci a kontext světové literatury12. Boje o realismus v české literatuře13. Český realismus v 80. letech l9. století

Získané způsobilosti

Student je schopen orientovat se v nosných vývojových proměnách jednak starší české literatury, jednak literatury 19. století a uvědomovat si jejich úlohu v živém kulturním dědictví.

Literatura

Krejčí, K. Česká literatura a kulturní proudy evropské. Praha: ČSS, 1975. Lehár, J., Stich, A., Janáčková, J., Holý, J. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha: Nakladatelství LN, 2000. Haman, A. Česká literatura 19. století a evropský kontext. Plzeň: ZU, 1998. Hanzal, J. Od baroka k romantismu. Praha: Academia, 1997. Janáčková, J. Přehled dějin české literatury 19. století I, II. Praha: KU, 1990. Škarka, A. Půl tisíciletí českého písemnictví. Praha: 0deon, 1986. Pražák, E. Stati o české středověké literatuře. Praha: Euroslavica, 1996. Petrů, E. Vzdálené hlasy. Studie o starší české literatuře. Olomouc: Votobia, 1996. Šalda, F. X. Duše a dílo. Praha: Melantrich, 1947. Brabec, J. Poezie na předělu doby. Praha: ČSAV, 1964. Hrbata, Z. Romantismus a Čechy. Praha: Ursus, 1999.

Požadavky

docházka aktivita samostatný výstuptest

Garant

doc. PhDr. Josef Peřina, CSc.