Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax I (KBO / 4214)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 4214 - Syntax I, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Komunikace a její složky; komunikační situace a její složky.2. Segmentace textu: výpověď (ETJ), věta, větný ekvivalent. Zvuková stránka výpovědi: slovní přízvuk, rytmus, frázování, větný přízvuk, intonace, kadence, důraz.3.-4. Komunikační funkce výpovědi a jejich výpovědní formy.5.-6. Subjektivní postoje mluvčího k obsahu a formě výpovědi. Modalita jistotní a voluntativní.7. Popírání platnosti obsahu sdělení. Zápor v češtině. Forma a funkce. Věty kladné a záporné.8.-10. Slovo a jeho funkce ve větě. Větný člen. Skladební vztah. Význam a forma větných členů. Valenční slovníky v praxi.11.-13. Gramatická a sémantická stavba větných celků. Kodifikace v syntaxi.14. Deagentizace a dekauzativizace a jejich výrazové prostředky.

Získané způsobilosti

Student umí rozlišovat v konkrétní komunikační situaci komunikační záměry a možnosti jejich výpovědní realizace (formy); hierarchizovat propoziční obsahy a adekvátně je jazykově vyjádřit; rozlišovat stupně jistotní modality, nezaručená a spekulativní sdělení, pravdivost a platnost sdělení; popsat obsahovou, zvukovou, grafickou, mluvnickou, sémantickou a ilokuční stránku výpovědi; vyjadřovat se v daném předmětu terminologicky správně.Student dovede vyjadřovat své subjektivní postoje k obsahu sdělovaného a užívat k tomu různých verbálních a neverbálních prostředků; vyjadřovat týž propoziční obsah různými gramatickými strukturami a uvědomovat si gramatické shody a rozdíly; využívat různých druhů záporů v (ne)popírání platnosti obsahu sdělení; posoudit komunikační nejednoznačnost.

Literatura

Zimová, L. Cvičení a úkoly ze skladby. Ústí nad Labem: UJEP, 2009. Čechová M., Hrbáček J. a kol. Čeština. Řeč a jazyk. Praha: Praha, 2000. Karlík, P., Krčmová, M. (ed). Jazyk a kultura vyjadřování (M. Jelínkovi k pětasedmdesátinám). Brno: MU, 1998. Daneš, F. Jazyk a text I a II. Výbor z lingvistického díla F. Daneše. Praha: FF UK, 1999. Kol. Příruční mluvnice češtiny. Praha: Nakladatelství LN, 1995. Grepl M., Karlík, P. Skladba češtiny. Olomouc: Votobia, 1998. Daneš, F. Věta a text. Praha: Academia, 1985. Vybrané přednášky ze sborníků Přednášky z xx. běhu LŠSS (Praha: FF UK, 2001-2011). Vybrané příspěvky z časopisů Naše řeč, Český jazyk a literatura, Slovo a slovesnost a z tematicky nebo příležitostně zaměřených sborníků.

Požadavky

docházka aktivita samostatný výstuptest

Garant

doc. PhDr. Ludmila Zimová, CSc.