Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax II (KBO / 4223)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 4223 - Syntax II, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Věta a text. Elementární textová jednotka (výpověď) a její gramatická struktura. Vymezení textu jako vyšší jednotky.2.-3. Návaznost ETJ v textu: způsoby a prostředky. Koreference, izotopické vztahy, izotopické řetězce, síť izotopických vztahů v textu. Koherence textu.4. Koheze textu. Konektory lexikální a gramatické, jejich fungování v textu.5. Téma textu a jeho rozvíjení.6. Horizontální členění textu. Odstavec jako jednotka tematicko-kompoziční.7. Aktuální členění a pořádek slov v české větě a souvětí. Aktuální členění a text: tematicko-rematické posloupnosti v textu.8.-9. Výpověď a její záměrná a nezáměrná modifikace v textu.10.-11. Sevřená a uvolněná větná stavba v textu.12. Reliéfizace výpovědi a textu. Vertikální členění textu.13. Recepce a interpretace věcného textu.14. Hodnocení.

Získané způsobilosti

Student umí identifikovat nadvětné skladební jevy a vysvětlit principy jejich fungování v textu; rozlišovat různé druhy konektorů a jejich místo v izotopických řetězcích v textu; popsat hlavní slovosledné činitele a objasnit jejich vliv na pořádek slov ve větě a větné posloupnosti; objasnit úlohu tematicko-rematických posloupností ve výstavbě textu; rozlišovat skladební prostředky charakteristické pro mluvené, resp. psané jazykové projevy; uvést a popsat záměrné a nezáměrné textové modifikace výpovědi,Student dokáže užívat ve svém mluveném a psaném projevu bohatší repertoár stylově vhodných skladebních prostředků; korigovat interpunkční chyby a vysvětlit, proč k nim došlo; upozornit na skladební nedostatky v mluveném nebo psaném projevu, vysvětlit jejich podstatu a opravit je; respektovat ve svém projevu, že i text (nikoli jen věta a souvětí) má svou syntax.

Literatura

Zimová, L. Cvičení a úkoly ze skladby. Ústí nad Labem: UJEP, 2009. Daneš, F. Jazyk a text. I a II. Praha: FF UK, 1999. Kol. Mluvnice češtiny 3, oddíl Textová syntax. Praha: Nakladatelství LN, 1998. Hrbáček, J. Nárys textové syntaxe spisovné češtiny. Praha:Trizonia, 1993. Grepl M., Karlík, P. Skladba češtiny. Olomouc: Votobia, 1998. Zimová, L. Vyjadřování větných členů v textu. Konkurence pojmenování, pronominalizace a elize. Ústí nad Labem: UJEP, 1994. Hoffmannová, J. Stylistika a ??. Praha: Trizonia, 1997. Jaklová, A. Úvod do textové lingvistiky. České Budějovice: JČU, 1999. Vybrané přednášky ze sborníků Přednášky z xx. běhu LŠSS (Praha: UK, 2001-2011). Vybrané příspěvky z časopisů Naše řeč, Český jazyk a literatura, Slovo a slovesnost a z tematicky nebo příležitostně zaměřených sborníků.

Požadavky

docházka aktivita samostatný výstuptest

Garant

doc. PhDr. Ludmila Zimová, CSc.