Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyk v moderní české literatuře (KBO / 4250)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 4250 - Jazyk v moderní české literatuře, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. úvodní seminář, komplexní jazykový rozbor uměleckého textu na příkladu B. Hrabala2. zadání referátů, práce s textem Oty Pavla3. práce s textem J. Škvoreckého a M. Kundery4. práce s textem P. Kohouta a I. Klímy5. práce s textem M. Švandrlíka a J. Stránského6. práce s textem E. Kantůrkové a L. Procházkové7. práce s textem I. Douskové a P. Šabacha8. práce s textem J. Topola a H. Pawlovské9. volný seminář - text dle volby studentů10. volný seminář - text dle volby studentů11. volný seminář - text dle volby studentů12. volný seminář - text dle volby studentů13. závěrečný seminář - závěrečná beseda, udílení zápočtů

Získané způsobilosti

Student je schopen využít znalosti nejen z jazykovědných i literárních disciplín, ale i filozofie, psychologie při rozboru materiálu konkrétních uměleckých textů,naučí se chápat záměr autora ve vztahu k výběru jazykových prostředků, jimiž svůj záměr realizuje.

Literatura

Čechová, M. a kol. Komplexní jazykové rozbory. Praha: SPN, 1996. Čechová, M. - Krčmová, M - Minářová, E. Současná stylistika. Praha: NLN, 2008. Jedlička, A. Základy české stylistiky. Praha: SPN, 1970. Čechová, M. a kol. Čeština - řeč a jazyk. Praha: Nakladatelství ISV, 2011. Kořenský, J. Člověk, řeč, poznání. Olomouc: UP, 2004. Daneš, F. Jazyk a text. I a II. Praha: FF UK, 1999. Kořenský, J., Hoffmannová, J., Jaklová, A, Müllerová, O. Komplexní analýza komunikačního procesu v textu. České Budějovice: JU, 1987. Hrbáček, J. Nárys textové syntaxe spisovné češtiny. Praha: Trizonia, 1993. Hausenblas, K. Od tvaru k smyslu textu. Stylistické reflexe a interpretace. Praha: Karolinum, 1996.

Požadavky

docházka aktivita samostatný výstuptest

Garant

PhDr. Jiří Hasil, Ph.D.