Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do obecné lingvistiky (KBO / 6002)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 6002 - Úvod do obecné lingvistiky, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tématické okruhy přednášek:1. Obecná lingvistika: pojetí, předmět, význam a aplikace2. Teorie o původu jazyka - mýtus, náboženství, vědecké přístupy3. Genealogická klasifikace jazyků světa4. Indoevropská pravlast, indoevropština a Indoevropané5. Struktura jazyka I6. Struktura jazyka II7. Glotogeneze (vznik jazyka)8. Vývoj jazyka - vnější a vnitřní faktory vývoje jazyka9. Procesy jazykové konvergence a divergence10. Lingvistická typologie. Jazykové universálie11. Evropa jako Sprachbund: Evropský jazykový (lingvistický) areál (ELA)12. Lingvistická sémiotika - teorie jazykového znaku13. Funkce jazyka, funkční lingvistika a Pražský lingvistický kroužek

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu ovládá základní obecnělingvistické teoretické znalosti, především o systému a o struktuře jazyka, o jeho vzniku a obecných vývojových tendencích, o funkcích jazyka a o jeho znakové povaze, o přínosu Pražského lingvistického kroužku pro světovou lingvistiku. Zároveň dostává přehled o klasifikacích jazyků světa z hlediska jejich genealogie a typologie. Po absolvování kursu je student připraven teoreticky a metodologicky ke studiu speciálních jazykovědných disciplin.

Literatura

Čermák, František. Jazyk a jazykověda. Praha: Karolinum, 2004. de Saussure, Ferdinand. Kurs obecné lingvistiky. Praha: Academia, 1996. Erhart, A. Úvod do jazykovědy. Brno. 2001. Černý, Jiří. Úvod do studia jazyka. Olomouc: Votobia, 2002. Price, Glanville a kol. Encyklopedie jazyků Evropy. Praha. 2002. Mathesius, V. Čeština a obecný jazykozpyt. Praha: Melantrich, 1946. Černý, Jiří. Dějiny lingvistiky. Olomouc. 2003. Vachek, Josef. Lingvistický slovník Pražské školy. Praha. 2005. Vachek, Josef. Prolegomena k dějinám Pražské školy jazykovědné. Jinočany. 1999. Palek, B. Základy obecné jazykovědy. Praha: SPN, 1989.

Požadavky

1. Aktivní účast v semináři.2. Diskuse na odborné téma.3. Seminární práce.4. Splnění vědomostního testu.

Garant

prof. PhDr. Jiří Marvan, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Ilona Balkó, Ph.D.prof. PhDr. Jiří Marvan, Ph.D.PhDr. Mira Marvanová, Ph.D.