Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Souborná zkouška D (KBO / 6031)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 6031 - Souborná zkouška D, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Textová lingvistika a Stylistika

Získané způsobilosti

Schopnost komplexního přístupu k testu jako procesu i výsledku komunikace. Pochopení textu jako velmi složité a strukturované jednotky, uvědomění si funkcí textu, poznání stavby a tvorby textu.

Literatura

viz disciplíny souborné zkoušky.

Požadavky

1. Jazyk : Řeč Promluva - Jazykový projev - Text - Komunikát : Styl 2. Styl : Stylistika 3. Vznik jazykového projevu ve verbální komunikaci 4. Výstavba jazykového projevu/textu 5. Horizontální a vertikální členění textů.6. Slohové postupy a slohové útvary 7. Slohový postup informační 8. Slohový postup vyprávěcí 9. Slohový postup popisný 10. Slohový postup výkladový a úvahový 11. Teorie funkčních stylů Soustava funkčních stylů, jejich přehledná charakteristika 12. Stylová charakteristika a diferenciace jazykových prostředků 13. Stylová charakteristika a diferenciace syntaktických prostředků 14. Stylová charakteristika českého slovosledu a větosledu 15. Stylová charakteristika a diferenciace lexikálních prostředků 16. Synonymie a synonyma z hlediska stylového 17. Stylová sféra mluvených a psaných komunikátů Jazykové projevy podle formy Styl prostěsdělovací 18. Funkční styl odborný a administrativní 19. Funkční styl publicistický a rétorický 20. Funkční styl umělecký Textová lingvistika1. Textová lingvistika: její vznik, předmět a metodologie.2. Textová lingvistika a syntax.3. Textová lingvistika a stylistika.4. Lingvistická analýza textu, stylistická analýza textu.5. Text a jeho různá pojetí. Pojmy souvztažné. 6. Kritéria textovosti. Funkce textu.7. Gramatická struktura textu.8. Ilokuční struktura textu.9. Izotopické vztahy v textu a prostředky jejich vyjadřování.10. Koherence a koheze. Konektory lexikální.11. Konektory fónické a gramatické. Konektory připojovací.12. Hypertéma a jeho rozvíjení v textu.13. Horizontální a vertikální členění textu.14. Výpověď a její záměrné modifikace v textu.15. Výpověď a její nezáměrné modifikace v textu.16. Aktuální členění a slovosled.17. Aktuální členění a tematicko-rematické posloupnosti.18. Typologie textů. Klasifikační přístupy a kritéria.19. Sevřená větná stavba.20. Uvolněná větná stavba.21. Tvorba textu.22. Recepce a apercepce textu.

Garant

doc. Mgr. Patrik Mitter, Ph.D.doc. PhDr. Ludmila Zimová, CSc.