Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny české literatury 20. st. II (KBO / 6032)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 6032 - Dějiny české literatury 20. st. II, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Proletářská poezie. J.Wolker. J. Hořejší. K. Biebl. J. Seifert.2. Poetistická poezie. V. Nezval. K. Biebl. J. Seifert. F. Halas. Poetistická próza. V. Vančura. V. Nezval. K. Konrád. K. Schulz.3. Divadlo v okruhu Devětsilu. Osvobozené divadlo.4. Literární skupina a poválečný expresionismus5. Cesty k renesanci velké epiky. K. Čapek. K. Poláček. E. Bass. I. Olbracht.6. Psychologický román. J.Havlíček. V.Řezáč. J.Glazarová. E. Hostovský.7 Historický román ve 20. a 30. letech. J. Durych. V. Vančura. Jeho oživení za 2. světové války: . K. Schulz M.V. Kratochvíl, J. Mařánek. F. Kožík.8. Vesnická próza a ruralismus. J. Čep. J. Knap. F. Křelina. A.C. Nor. Vesnická próza jako "čtivo". J. Vrba. J. Morávek.9. Romány o sociálních konfliktech - společenský román. M. Majerová. M. Pujmanová. K. Nový. J. Weil. Socialistický realismus.10. Surrealismus. V. Nezval a K. Teige. Teorie a praxe. Surrealismus v diskusích.11. Velké osobnosti poezie 30. let. J. Seifert. F. Halas. V. Holan. J. Hora. J. Zahradníček.12. Dramatika první republiky.13. Generace J. Ortena a skupiny 42. I. Blatný. J. Kolář. Bednářovo Slovo k mladým a diskuse o něm. J. Orten.14. Literární diskuse v letech 1945 - 1948. Kritický měsíčník, Generace, orientace české kultury mezi východem a západem. V. Černý, J.Grossmann ad. Osudy příslušníků skupiny 42 po válce a jejich tvorba. I. Blatný, J. Kolář, J. Kainar, Skupina Ohnice . Surrealismus po 2. světové válce. osobnosti, díla

Získané způsobilosti

Student se seznámí s dynamikou vývoje literatury, vytvoří si jasnou představu o chronologii, vazbách a souvislostech.

Literatura

Lexikon k dějinám české literatury sv. 1., 2., 3. Červenka, M., Macura, V., Med , J., Pešat, Z. Slovník básnických děl , Praha. 1990. Vlašín, Š. (ed.). Avantgarda známá neznámá. Moldanová, D.. Česká literatura období avantgardy. Lehár, J., Stich, A., Janáčková, J., Holý, J. Česká literatura od počátku k dnešku, Praha. 1998. Pešat, Z., Strohsová, E. (red.). Dějiny české literatury sv. 4. Dějiny českého divadla, sv. 4. a 5. Dějiny českého divadla sv. 4. a 5. Monografické studie k jednotlivým autorům a problémům. Machala, L., Petrů, E. Panorama české literatury. Olomouc: Rubico, 1994. ISBN 80-85839-04-0.

Požadavky

Disciplina Dějiny české literatury I., II.a III. je po každém semestru ukončena zápočtem, který je udělen za aktivní účast v semináři (alespoň jedno vystoupení s aktualitou ze současné literárněvědné produkce vztahující se k probíraným problémům), přednesení referátu a zpracování jeho písemné verze (8 - 10 stran).Tři zápočty jsou podmínkou k přihlášení se ke zkoušce.

Garant

prof. PhDr. Dobrava Moldanová, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Pavel Janoušek, CSc.prof. PhDr. Dobrava Moldanová, CSc.