Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyk masmédií (KBO / 6042)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 6042 - Jazyk masmédií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Cíl a program semináře. Podoba seminářů. Spolupráce v seminářích. Samostatná pří-prava. Odborná literatura. Seminární práce. Požadavky k zápočtu.2. Masová média a sociální komunikace. Osobní zkušenosti s médii.3. Média a mediální komunikace. Základní komunikační podmínky pro jazykověstylo-vou charakteristiku mediálního textu. Diskuse: Postman o televizi.4. Dějiny médií ve 20. století. Diskuse: Literární historie a česká žurnalistika. Přístupnost a noremnost v jazyce médií.5. Žurnalistika a její vývojové etapy. Novinář. Žurnalistika a publicistika. Diskuse: Pub-licistické žánry v české stylistické tradici (Bečka, Štorkán, Minářová).6. Mediace a medializace. Objektivita a subjektivnost v médiích, jejich vyjadřování. Dis-kuse: Fellini o televizi.7. Zpravodajské žánry. Diskuse: Diferenciace žurnalistického stylu podle české stylistic-ké tradice. (Bečka, Štorkán, Jedlička a kol., Minářová).8. Agenturní zpravodajství. Jasnost a přehlednost v mediálních textech. Diskuse: Simmel o odvaze.9. Rozhlasová žurnalistika a rozhlasová publicistika. Diskuse: 90leté jubileum Českoslo-venského / Českého rozhlasu v českých médiích.10. Televizní zpravodajství. Hlasatel - moderátor - redaktor: řečová kultura profesionál-ních mluvčích. Diskuse: Postman - Powers: Jak sledovat televizní zprávy.11. Televizní zpráva a její druhy. Diskuse: 60 let od založení Československé / České te-levize.12. Internetové zpravodajství. Diskuse: Vývojové tendence současného českého jazyka a jazyk médií13. Zábava v médiích.14. Zápočet.Průběžně: práce s mediálními produkty z různých zdrojů, rozmanitých žánrových forem: obsahová a kompoziční analýza, výrazové prostředky, referáty a prezentace. Kolektivní pro-jekty (2-3 studenti) na téma související s již absolvovaným studiem.

Získané způsobilosti

Kriticky vnímat a obshově i jazykově analyzovat mediální produkci, využívat poznatků v pedagogické i nepedagogické činnosti, popř. ve. vlastní mediální praxi,

Literatura

Bednář, V.:. Internetová publicistika. Grada Publishing. Praha, 2011. Jirák, J., Köpplová, B.:. Masová média. Portál. Praha, 2009. Srpová, H. (ed.):. Metody a prostředky přesvědčování v masových médiích. FF OU. Ostrava. Čmejrková, S., Hoffmannová, J. (eds.):. Jazyk, média a politika. Academia. Praha, 2003. Jirák, J., Köpplová, B.:. Média a společnost. Portál. Praha, 2003. Bartošek, J.:. Úvod do studia žurnalistiky. FF UP. Olomouc, 2001. Srpová, H.:. K aktualizaci a automatizaci v současné psané publicistice (Ostrava: OU, 1998). Kraus, J.:. Jazyk v proměnách komunikačních médií. UK. Karolinum. Praha 2008. Junková, B.:. Jazyková dynamika současné publicistiky. Nakladatelství ARSCI. Praha, 2010.

Požadavky

1.Vypracovat referát s prezentací a přednést jej. 2.Aktivita na seminářích při práci s mediálními texty založená na pravidelné četbě novin, zpravodajských serverů atd., na sledování rozhlasového a televizního zpravodajství a pub-licistiky.3. Esej.

Garant

doc. PhDr. Ludmila Zimová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Ludmila Zimová, CSc.