Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární kritika (KBO / 6071)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 6071 - Literární kritika, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. co je to literatura; literární věda - její rozdělení a vývoj2. literární kritika jako metaliteratura; specifika a žánry LK3. počátky české LK4. literární kritika v epoše DRUŽI8Y MÁJOVÉ5. literární kritika v období ruchovců, lumírovců a v čas. Osvěta6. literární kritika v období MODER8Y7. vývoj a proměny české LK do 1. sv. války8. česká meziválečná kritika9. strukturalismus v české literární vědě a kritice10. marxistická kritika meziválečná a poválečná11. česká demokratická kritika v časech meziválečných, válečných a poválečných12. literární kritika v 60. letech XX. století13. literární kritika v období normalizace; limity oficiální kritiky; kritika samizdatová aexilová14. současná česká literární kritika; literární a literárněkritická postmodernaTémata seminářů1. Chmelenského Slovo o kritice a Havlíčkova Kapitola o kritice2. Sabinova Úloha kritiky, 8erudův Moderní člověk a umění3. J. V. Sládek jako představitel kritiky lumírovské (viz Kritika a kritikářství)4. H. G. Schauer v základech ČESKÉ MODER8Y (8aše dvě otázky)5. F. X. Šalda a Jiří Karásek ze Lvovic (Kritika Patosem a inspirací; Karel Hlaváček)6. T. Vodička: Základy umělecké kritiky7. Jan Franz: Studie8. J. Durych: Ejhle, člověk9. Štoll jako pokračovatel Fučíkův? (Víra uhlířská, Třicet let bojů?)10. Strukturalismus a poststrukturalismus: Mukařovského Kapitoly z české poetiky - a coz nich zbylo např. v Trávníčkově Poezii poslední možnosti11. V. Černý: Boje a směry socialistické kultury12. M. Suchomel: Literatura z času krize; projev M. Kundery na 4. sjezdu Svazučeskoslovenských spisovatelů (aneb: Schauer stále aktuální?)13. J. Lopatka: Předpoklady tvorby, A. Brousek: 8a brigádě14. J. Kratochvil: Příběhy příběhů

Získané způsobilosti

Na základě znalosti dějin a žánrového rozvrstvení LK je student schopen interpretovat i tvořit LK texty.

Literatura

Opelík, J. Milované řemeslo. Praha. 2000. Haman, A. Nástin dějin české literární kritiky. Praha. 2000. Harák, I. Nepopulární literatura. Ústí nad Labem. 1999. Šalda, F. X. Boje o zítřek. Praha, 1905. Černý, V. Co je kritika, co není a k čemu je na světě. Praha 1968. Fischer, O. Slovo o kritice. Praha 1947. Wellek, R. - Warren, A. Teorie literatury. 1996. Hájek, J. Teorie umělecké kritiky. Praha 1986. Černý, V. Tvorba a osobnost I. a II. Praha. 1992. www. ucl.cas.cz. www.czlit.cz. Z dějin českého myšlení o literatuře 1, 2, 3. Praha.

Požadavky

Požadavky k ukončení disciplíny:Aktivní účast v semináři, přednesený referát; zkouškaPožadavky ke zkoušce:okruhy odpovídají tématům přednáškových a seminárních lekcí.

Garant

PaedDr. Ivo Harák, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Ivo Harák, Ph.D.prof. PhDr. Pavel Janoušek, CSc.