Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazykové rozbory (KBO / 6078)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 6078 - Jazykové rozbory, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní seminář. Organizace výuky. Seznámení s odbornou literaturou. Úzus, norma, kodifikace2. Fonetický rozbor.3. Pravopis a jeho funkce. Principy pravopisu. Druhy pravopisu. Praktická pravopisná cvičeni.4. Morfologické rozbory: funkční tvarosloví, slovní druhy a gramatické kategorie. Druhy úkolů a cvičení.5. Morfologické rozbory: formální tvarosloví, tvarová soustava jmen a sloves. Druhy úkolů a cvičení.6. Slovotvorný rozbor. Způsoby tvoření nových slov.7. Slovotvorný rozbor. Morfematický rozbor. Morfematická stavba slova.8. Lexikálněsémantické rozbory. Slovní význam a jeho změny. Lexikálněsémantická a frazeologická cvičení a úkoly.9. Lexikální rozbory. Přejímání slov z cizích jazyků.10. Syntaktické rozbory - 1. část. Věta jednoduchá, syntaktické vztahy a větné členy.11. Syntaktické rozbory - 2. část. Souvětí, vztahy mezi větami, věty hlavní a vedlejší.12. Stylový rozbor. Funkční styly. Slohotvorní činitelé. Text.13. Základní pojmy stylistiky. Styl.14. Závěrečný test.

Získané způsobilosti

Zvládnout komplexní jazykový rozbor zvoleného textu,vytvořit komplexní jazykový rozboru pro Český jazyk na ZŠ a SŠ. Korigovat chyby jazykové chyby a nedostatky v textu.

Literatura

Čechová, M. a kol. Čeština - řeč a jazyk. Praha, ISV, 2000. Brož F. - Kostečka, J. ČJL sbírka úloh pro společnou část maturitní zkoušky - základní obtížnost. Tauris 2001. Čechová, M. - Oliva, K. Hrátky s češtinou. Praha, 1993. Jelínek, J. Jazykové rozbory. 1972. Čechová, M. Komplexní jazykové rozbory. Praha, 1996. Čechová, M. - Styblík, Vl. Mluvnická a slohová cvičení /k Stručné mluvnici české/. Praha, 1994. ZIMOVÁ, L. Obtížnější jevy syntaktického rozboru. I. díl. Ústí n. L: UJEP v Ústí n. L. kol. Scio- Testy z českého jazyka. Lotko, E. Slovník lingvistických termínů pro filology. Univerzita Palackého, Olomouc. Olomouc, 2000.

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu je seminární práce, úspěšné absolvování zápočtového testu a aktivní účast na semináři.

Garant

doc. PhDr. Ludmila Zimová, CSc.

Vyučující

PhDr. Jiří Hasil, Ph.D.doc. PhDr. Ludmila Zimová, CSc.