Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fonetická a pravopisná cvičení I (KBO / 6082)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 6082 - Fonetická a pravopisná cvičení I, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Výslovnost českých samohlásek- funkční kvantita samohlásek.2. Kvalita českých samohlásek. Dvojhlásky. Výslovnost.3. České souhlásky. Výslovnost. Asimilace znělosti.4. Slabikotvorné souhlásky. Výslovnost.5. Cvičení správného kladení slovního přízvuku v češtině.6. Příklonky a předklonky v češtině.7. Melodie české věty. Věty podle postoje mluvčího a jejich zvuková realizace.8. Větný přízvuk. Aktuální členění české věty.9. Pravopis lexikální.10. Pravopis morfologický.11. Pravopis lexikální.12. Čtení souvislých textů (próza, odborná literatura, apod.)13. Čtení rytmických textů.14. Diktát.

Získané způsobilosti

Správně vyslovovat české hlásky v proudu řeči, respektovat rytmické zákonotosti souvislé řeči. Vnímat a respektovat rozdíly zvukové a grafické stránky češtiny.

Literatura

Balkó, I. Cvičné texty a úkoly z češtiny pro cizince. Ústí n.L. 2004. Hůrková, J. Česká výslovnostní norma. Praha 1995. 1995. Krobotová, J. Spisovná výslovnost. Kultura mluveného projevu. Olomouc 2000. Černý, Jiří. Úvod do studia jazyka. Olomouc: Votobia, 2002. Balkó, I. - Zimová, L. Konverzační cvičení pro zahraniční vysokoškoláky. Ústí n.L. 2006. Košťák, J. Mluvnice, pravopis a sloh pro 6.ročník ZŠ. Praha 2000. Kol. autorů. Pravidla českého pravopisu. Praha. Praha, 1993.

Požadavky

Kultivovaný mluvený projev. Úspěšné zvládnutí českého diktátu.

Garant

PhDr. Ilona Balkó, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Ilona Balkó, Ph.D.