Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Morfologie I (KBO / 6096)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 6096 - Morfologie I, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Morfologie, její funkce v jazykovém systému.2. Sémantika slovních druhů: autosémantika a synsémantika, jejich vzájemné funkční, zvl. syntaktické vztahy.3.-5. Jmenné gramatické kategorie: číslo, rod, životnost.6.-7. Slovesné kategorie: kat. osoby a její funkce v komunikaci.8. Kategorie způsobu, její funkce v komunikaci.9.-10. Temporalita a kategorie času. Čas reálný (absolutní) a relativní.11.-12. Kategorie vidu; gramaticko-sémantické subkategorie slovesa: fázovost, druhy slovesného děje.13.-14. Diateze aktiva a pasiva. Souvislosti s kategorií způsobu a času.

Získané způsobilosti

Osvojení významového tvarosloví jako východiska pro formální tvarosloví a syntax.

Literatura

Čechová, M. Čeština řeč a jazyk. Praha SPN 2011. Černý, J. Dějiny lingvistiky. Olomouc: Votobia, 2003. Lotko, Edvard. Slovník lingvistických termínů pro filology. Olomouc: UPOL, 2003. Debická, A. - Zimová, L. Základní jazykovědné pojmy. Ústí n. L. Pf UJEP, 1987. Jelínek, J. a kol. Jazykové rozbory. Praha 1972. Čechová, M. a kol. Komplexní jazykové rozbory. Praha. 1990. Čechová, M. - Styblík, V. Mluvnická a slohová cvičení. Praha 1994. Čechová, M. Mluvnické kategorie podstatných jmen. Praha. 1976. Kuba, L. Základní jazykovědné pojmy. PF Ústí nad Labem, 1986.

Požadavky

Aktivní práce na cvičeních, účast na seminářích cca 70%, vypracování zápočtového testu.

Garant

PhDr. Jiří Hasil, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Jiří Marvan, Ph.D.PhDr. Jiří Hasil, Ph.D.prof. PhDr. Jiří Marvan, Ph.D.doc. Mgr. Patrik Mitter, Ph.D.