Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psycholingvální, sociolingvální a pragma (KBO / D034)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / D034 - Psycholingvální, sociolingvální a pragma, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět se zaměří na tato témata:- mentální struktury individua spjaté s řečovou činností;- nabývání jazykových znalostí a jejich organizace v mysli individua;- produkce a percepce textů a jejich mentální průběh;- akvizice mateřštiny, čtení, psaní; bilingvismus, učení se cizímu jazyku;- struktura společnosti a jazyk;- jazykové plánování (jazykové právo, oficiální a vyučovací jazyka v mnohonárodnostních státech, zavádění písma, řízení studia mateřského a cizího jazyka, terminologická normalizace,- kodifikace spisovné varianty);- multilingvní kompetence, interkulturní komunikace, komunikační bariéry.- pragmatické faktory řečové komunikace;- principy verbální komunikace;- komunikační strategie;- zdvořilost a takt v jazyce; ironie a lež.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v metodologii oboru.

Literatura

PRŮCHA, J. Interkulturní komunikace. Praha: Grada, 2009. PLAŇAVA, I. Průvodce mezilidskou komunikací. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-0858-2.Machová, S. - Švehlová, M. Sémantika a pragmatika jako lingvistické disciplíny. PF UK Praha. 1966. NEKVAPIL, J. (edd.). Sociologický časopis. Roč. 38, 2002, č. 4 (monotematické číslo věnované sociolingvistice a sociologii jazyka). JANOUŠEK, J. Verbální komunikace a lidská psychika. Praha: Grada, 2007. ALTMANN, G. T. M. Výstup na babylonskou věž. Praha: Triáda, 2005. CHEJNOVÁ, P. (edd.). Výuka pragmatických aspektů řečové komunikace ve vyšších třídách gymnázií a na SOŠ II. Praha: UK PedF, 2007. POKORNÝ, J. Lingvistická antropologie: jazyk, mysl a kultura. Praha: Grada, 2010. Koukolík, F. Mozek a jeho duše, Makropulos, 1997 Praha. 1997.

Požadavky

Recenze odborné monografie nebo odborné stati (hodnotí se prezentace, nikoliv publikace).

Garant

PhDr. Jiří Hasil, Ph.D.