Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vyučování českému jazyku z hlediska konf (KBO / D036)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / D036 - Vyučování českému jazyku z hlediska konf, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět se zaměří na tato témata:- funkčně strukturní lingvistika a lingvisticky fundované konfrontační metody v praktické výuce cizím jazykům;- konfrontace výuky češtiny jako jazyka mateřského a druhého / cizího;- konfrontace osvojování vybraných jazyků (slovanských a neslovanských) jako jazyků mateřských a cizích;- čeština jako součást jak slovanského, tak evropského areálu v historickém a v synchronním kontextu (genealogický, areálový a typologický přístup; pohled na češtinu z hlediska zahraničního zájemce o studium češtiny a z pohledu zahraničních odborníků, lingvistů apod.)- Společný evropský referenční rámec pro jazyky a Evropské jazykové portfolio v současné výuce češtiny jako druhého /cizího jazyka v konfrontaci s výukou jiným jazykům u nás i v zahraničí.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v metodologii oboru.

Literatura

Čeština - jazyk slovanský. OU- PF Ostrava 2001. MAROUŠKOVÁ, M. "Čeština jako cizí jazyk v euroregionech". In. Český jazyk a literatura. 53/2002-2003, č. 5, str. 219. ŠINDELÁŘOVÁ J. Čeština jako cizí jazyk v evropském kontextu. Ústí nad Labem: UJEP 2008. K některým problémům výuky jako českého jazyka. Praha 1997. K problematice češtiny jako cizího jazyka. Praha 1998. MAROUŠKOVÁ, M. "Prostor euroregionu - prostor pro jazykovou komunikaci". In: Prostor v jazyce a v literatuře, Ústí nad Labem: UJEP 2007, s. 31 - 35. Sborníkové studie a články s danou tematikou publikované v ČJL a v NŘ. Sborníky: Najnowsze dzieje języków slowiańskich. Opole 1997-98. ŠTÍCHA, F. Česko-německá srovnávací gramatika. Praha: Argo 2003. Čeština - univerzália a specifika - sv. 1 - 5. Praha - Brno: Masarykova univerzita - Nakladatelství Lidové noviny, 1999- 2004. PRICE, G. a kol. Encyklopedie jazyků Evropy, Praha: Globatour 2002. LIPOWSKI J. Konvergence a divergence češtiny a slovenštiny v československém státě. Wrocław: Uniwersytet Wrocławski 2005.

Požadavky

Recenze odborné monografie nebo stati (hodnotí se prezentace, nikoliv publikace).

Garant

prof. PhDr. Marie Maroušková, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Marie Maroušková, CSc.PhDr. Mira Marvanová, Ph.D.