Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Státní závěrečná zkouška (KBO / SZZ6)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / SZZ6 - Státní závěrečná zkouška, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Státní závěrečná zkouška z oboru Český jazyk a literatura pro SŠ (dvouoborové studium) má část ústní a písemnou.V písemné klauzurní práci student prokazuje schopnost aplikovat teoretické poznatky v komplexní lingvistické analýze textu.V ústní části student přesvědčuje, že je kvalitně připraven nejen teoreticky, ale i didakticky, a to jak v literární, tak v lingvistické složce svého oboru. V ústní části SZZ si student volí losem dvě jazykové a dvě literární otázky a sám si z každé dvojice zvolí tu, na kterou se bude připravovat. Zároveň si losem vybírá jeden text pro lingvodidaktickou a jeden pro literárně-didaktickou práci.

Požadavky

1. znalost základní bohemistické literatury a orientaci v moderních směrech lingvistického a literárněvědného bádání založenou na studiu oborových časopisů a současné monografické produkci; 2. schopnost teoretického výkladu jazykových jevů v jejich vzájemných vztazích a jeho aplikaci při řečové produkci i analýze textu; 3. orientaci v literárněvědné teorii a metodologii i faktografickou znalost literární historie;4. důkladnou znalost lingvistické a literárněvědné terminologie (včetně školské); 5. velmi dobrou úroveň řečové kultury a schopnost logicky vyložit učivo z předmětu český jazyk a literatura s přihlédnutím k praxi na různých typech SŠ; 6. schopnost lingvodidakticky pracovat s texty různých stylových oblastí a vybraných žánrů na SŠ;7. schopnost literárně-didakticky pracovat s texty vybraných žánrů umělecké literatury na SŠ.

Garant

doc. PhDr. Josef Peřina, CSc.