Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Práce s loutkou - PVČ (KH1 / 0130)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KH1 / 0130 - Práce s loutkou - PVČ, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Význam loutkového divadla ve výchovně vzdělávacím procesu. Pohled do historie loutkového divadla. Předmět a jeho oživení. Druhy a typy loutek. Praktická cvičení - vodění loutek. Stylizace loutky, zásady výtvarného zpracování. Reálná, zástupná, imaginární rekvizita, paraván. Jevištní řeč. Dramatické hry a etudy s předmětem a loutkou. Představení pro děti, loutkové divadlo hrané dětmi. Specifika loutkového divadla.1. Úvod do problematiky - historie loutkového divadla, čeští loutkáři.2. Druhy a typy loutek - praktické cvičení, vodění loutek.3. Práce s předmětem, oživení předmětu.4. Práce s rekvizitou (reálnou, imaginární).5. Práce s textem, jevištní řeč.6. Dramatické hry s loutkou.7. Loutka jako komunikační prostředek.8. Divadelní představení hraná dětmi.9. Pedagogický význam loutkového divadla.10. Stylizace loutky, zásady výtvarného zpracování.11. Didaktický výstup.12. Závěr (hodnocení).

Získané způsobilosti

Student(ka) umí rozpoznat jednotlivé druhy loutek a využít je v praxi. Spolupracuje se studenty a pomocí dostupných loutek sehraje vlastní příběh. Používá předměty denní potřeby jako loutky či zástupné rekvizity. Uvědomuje si důležitost loutek ve výchovně vzdělávacím procesu a jejich nezastupitelnost v případě komunikačních problémů. Prezentuje vlastní dosavadní zkušenosti s loutkami. Navrhne další možnosti využití loutek.

Literatura

Budínská, H. Hry pro šest smyslů. Praha, ARTAMA 1992. Praha: Artama, 1992. Richter, Luděk. Od předmětu k loutce, od loutky k divadlu. Praha: ARTAMA, 1997. časopis Loutkář. Praha: ARTAMA. Dvořák, Jan V. Herectví s loutkou. Praha: ARTAMA, 1997.

Požadavky

Aktivní účast na cvičení, tvorba loutky. Teoretické i praktické zvládnutí základních technik práce s loutkou, interpretace vlastních námětů a zkušeností v praxi. Skupinová práce: loutka jako výrazový prostředek v příběhu.

Garant

PhDr. Dana Novotná, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Hana Strnadová