Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární inspirace v dramatické výchově (KH1 / 4657)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KH1 / 4657 - Literární inspirace v dramatické výchově, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:1. Přehled vývoje literatury pro děti a mládež - úvod2. Periodizace vývoje - metodologická východiska3. Literární druhy a žánry4. Volba námětů a předloh v dramatické výchově5. Téma, námět, látka jako zdroj inspirace v DV6. Forma zpracování v DV - interpretace, improvizace7. Využití vhodných metod a technik DV při práci s textem poetickým8. Využití vhodných metod a technik DV při práci s textem prozaickým9. Využití vhodných metod a technik DV při práci s textem dramatickým10. Praktické ukázky - práce s literární předlohou11. Praktické ukázky - práce s literární předlohou12. Závěrečné shrnutí, zhodnocení lekcí

Získané způsobilosti

Student bude schopen využít vhodnou literární látku pro tvořivě dramatickou práci. Bude schopen využitím technik a metod dramatické výchovy zprostředkovat literární text ve své pedagogické praxi na I. st. ZŠ

Literatura

Slavík, Miroslav. Cesta k divadelnímu tvaru s dětským kolektivem. Praha: IPOS-ARTAMA, 1996. ULRYCHOVÁ, Irina; GREGOROVÁ, V.; ŠVEJDOVÁ, H. Hrajeme si s pohádkami. MACHKOVÁ, Eva. Improvizace s příběhem v angloamerickém dramatu. Praha: DAMU, 1996. PALARČIKOVÁ, Alena. Tygr v oku aneb O tvorbě inscenace s dětmi a mládeží. MACKOVÁ, Dana SVOZILOVÁ. Vezměte do ruky knihu. Dětská literatura jako inspirace pro dramatickou hru s dětmi. Machková, Eva. Volba literární látky pro dramatickou výchovu aneb Hledání dramatičnosti. Praha: DAMU, 2000. Valenta, J. Metody a techniky dramatické výchovy. Praha: ISV, 2005. Way, B. Rozvoj osobnosti dramatickou improvizací. Praha: Institut sociálních vztahů, 1996. Hnízdil, J., Kirchner, J. Novotná, D. Spinning. I. vyd. Praha: Grada, 2004.

Požadavky

Praktické absolvování semináře, aktivní účast na seminářích, písemné vypracování seminární práce (strukturování tvořivě dramatické lekce a její přímé realizace na dané téma, reflexe a sebereflexe).

Garant

PhDr. Dana Novotná, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Dana Novotná, Ph.D.