Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Harmonie I (KHV / 6081)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / 6081 - Harmonie I, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Tóny a tónová soustava, vlastnosti.2. Tón a půltón, tóny enharmonické.3. Horopis, jména not, klíče.4. Tónové výšky a soustavy ladění, komorní a.5. Takt a rytmus.6. Přednesová a jiná označení.7. Stupnice, kvintový a kvartový kruh.8. Intervaly.9. Konsonance, disonance, kvintakordy, obraty.10. Hudební nástroje, pěvecké hlasy.11. Harmonie - latentní harmonie, základní harmonické funkce.12. Harmonie - spojování akordů.13. Harmonizace melodie.

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s harmonickou strukturou skladby, s harmonií jako jedním z hlavních výrazových prostředků hudby. Poznají základy spojování akordů, harmonizaci melodie a didaktické využití těchto dovedností.

Literatura

Zenkl, L. ABC hudební nauky, Editio Supraphon, Praha 1982. Kofroň, J. Učebnice harmonie, Praha 1984. Cmíral, A. Základní pojmy hudební. Praha, 1959. Tichý, V. Harmonicky myslet a slyšet. HAMU, Praha 1996. VYSLOUŽIL, J. Hudební slovník pro každého I, II. 1.vyd. Vizovice: Lípa. 1995.

Požadavky

Docházka 75%, aktivita v průběhu semiánřů, zvládnutí písemného zpracování příkladů i jejich interpretace na klávesové nástroje.

Garant

prof. PaedDr. Jiří Holubec, Ph.D.

Vyučující

prof. PaedDr. Jiří Holubec, Ph.D.prof. PaedDr. Jiří Holubec, Ph.D.